KLASSIKER: BMW 850 (-91) är en raritet och ett muskelknippe du inte ska missa

En av bilarna som jag (Björn Sennbrink) kört var en BMW 850 av 1991 års modell. Detta var en gång i tiden BMWs värstingmodell, en tvådörrars sportig GT-vagn med massor av kraft och superb långfärdskomfort. Plats för två och lite bagage samt massor av körglädje!

Idag är modellen att betrakta som på gränsen till veteranbil. Motorn är stor men den tunga bilen i övrigt gör prestandan till något du idag kan finna i en nyare VW Golf. Fast golfen kommer inte att få folk på gatan att vända sig om efter om du inte har hål på ljuddämparen..

Teknik – Bilen har en mustig V12:a på fem liter som är kopplad till en fyrstegad automatlåda. Effekten ur motorn är 300 hästkrafter och 450 Nm. Noll till 100 km/h tog, när bilen var ny, strax under 7 sekunder. Idag kan du addera en eller ett par sekunder och istället njuta av skönsången från V12:an när den vandrar upp genom växlarna.

Utrymmen – Magra. Bilen är lång men det är motorhuven som får njuta av det. Inne i kupén sitter jag med huvudet nästan i taket även om benen och fötterna har det bra. Körställningen är nära på liggande eftersom bilen är så pass låg. Det märks inte när du kör, annat än du aldrig vet var fronten är t.ex. i tät stadstrafik.

Det finns ett baksäte men den som ska sitta där får inte ha några ben och det är bara om framstolarna befolkas av kortväxta, som det finns plats över där bak. Bagageutrymmet är litet på gränsen till trångt. Du får ner ett par mindre väskor men inte mycket mer.

Förarmiljö – Som förare måste du som sagt vara kort i rocken eller iallafall inte över 185 cm för att sitta okej. Framför dig har du en instrumentbräda som påminner mer om en stordator från 1980 än en bil. Det är massor av knappar överallt och mittkonsolen är kraftigt vinklad mot dig. Ratten justeras elektriskt och när du stänger av tändningen åker ratten uppåt och framåt, för att göra ursteget lättare. Bältet sitter på stolens ryggstöd och stolarna är hårt skålade. Du sitter som i ett skruvstäd med en enorm motorhuv framför dig.

Ekonomi – Skojar du eller? Bilen drar lätt över två liter per mil om du har tung högerfot. Du blir visserligen rikligt belönad i form av en duktig portion körglädje, men du blir samtidigt stamkund på bensinstationen. Skatt och försäkring är också något över genomsnittsbilen. Reservdelspriserna är sinnessjuka.

Sammanfattning
BMW 850 är ett mycket bra alternativ till Corvette eller Camaro av samma årsmodell. Du köper inte den här bilen för att vara miljövänlig eller ekonomisk. Ägare till den här bilmodellen är antingen samlare eller sanna bilfantaster!