Inte lika tråkigt som ösregn: Sätt att spara för ditt barn eller dina barns framtid

Spara pengar till barnens framtid

Ditt barn eller dina barns framtid ska vara högt upp på din priolista när du är förälder. Ja, det finns sysslor och ansvarsområden redan när barnen är små. Men det skadar absolut inte att tänka till redan nu om vilket liv du vill att dina älsklingar ska ha när du inte längre är försörjare.

Spara till pensionen, känns tämligen avlägset när du nyss klivit ut från BB, ska montera babyskyddet i bilen och åka hem till bostaden som du förberett inför förlossningen. Men det är nu du sätter spelreglerna för ditt barns framtid.

Att spara pengar på ett bankkonto i låt säga 10-15 år innebär att pengarna minskar i värde. Inflationen äter upp värdet vare sig du vill eller inte. Särskilt så om du placerar pengarna på ett konto som saknar ränta.

När jag var liten och mina föräldrar sparade pengar i dagens Swedbank fick jag ränta. Det var några kronor varje år som tillfördes sparandet. Att det skulle betalas skatt på räntan var inget jag förstod i så unga år. Idag lever vi en tid där du som investerare förväntas acceptera en högre risk alternativt att låsa in pengarna för att undvika nollräntans negativa effekter.

För att komma runt problemet med att sparade pengar minskar i värde finns det otaliga finansiella tjänster. De två som kanske är mest kända är aktier och fonder. Andra finansiella tjänster är premieobligationer, bundet sparande (fasträntekonto) och amortering av lån. Sen finns det såklart ”sparformer” där du investerar stora belopp i fastigheter på åtråvärda adresser, klassiska sportbilar eller rent av vinflaskor.

Mitt råd är att du börjar med att spara pengar på ett vanligt bankkonto. Ha inte kontanter liggandes hemma (om det inte är Euro eller USA-dollar). När barnen får presenter i form av kontanter gör du en digital överföring av motsvarande belopp. Kontanterna använder du i mataffären, klädaffären eller vad du nu tenderar att spendera pengarna på.

Sätt även upp en automatisk dragning av ett visst belopp t.ex. 100 kr (eller mer om du har råd) varje månad till barnens sparkonto. Det kan tyckas vara en liten handling men många bäckar små och du överlever om du skippar en del onödig konsumtion.

Jag skrev i början om en tidslinje där ni nyligen fått barn. Det är dock inget som hindrar dig från att börja spara för framtida barn även om du inte har några barn. Jag vet att det är svårt att föreställa sig ett liv med barn, när det inte finns några barn i hushållet. Men om du läser detta har du förmodligen huvudet på skaft och kan inse nyttan med en långsiktig plan för sparande och investeringar.

Viktigt: Allt som publiceras på BjornSennbrink.se om ekonomi, sparande och investeringar ska ses som information, inte som individuell rådgivning, inte som köprekommendationer, inte som säljrekommendationer. Du är själv ansvarig för alla beslut och följder rörande hantering av dina pengar. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Pengar du satsar i aktier, fonder, bostäder, fastigheter eller andra saker, kan minska i värde.

// Björn Sennbrink