Familjebuss-Guide: Byta till LED-insatser för skyltbelysningen

Skarpare skyltbelysning med LED från Hova

Skyltbelysning (eller belysning av registreringsskylt) måste fungera. Helst två lampor eller åtminstone en fungerande lampa (2018 års besiktning gjordes med en fungerande lampa utan nedslag). Här följer en guide om hur du göra för att byta lampa i regplåt-belysningen på en VW T4 Caravelle.

Du behöver: En skruvmejsel, sannolikt kryss/stjärna. Du behöver eventuellt även en hammare och en tång. Du behöver ersättningslampa eller hela nya insatser. Guiden nedan om skyltbelysning är om byte av bägge insatser.

1 – Skruva bort insatserna

Rostiga skruvar för skyltbelysning: Hacka sönder och dra bort – byt hela insatsen.

Det här momentet kan innebär att du måste begagna hammare och skruvmejseln. Skruvar som suttit i några år (18+ i vårt fall) tenderar att gå sönder när de får smaka på skruvmejsel. För egen del lossnade två av fyra skruvar. Resterande drogs loss med en tång efter att plasthöljet hackats sönder och dragits bort.

2 – Dra loss kontakten

Räkna med att kontakten sitter som berget. Ett par handskar underlättar så att du inte skadar dina sköra fingertoppar. Vicka kontakten försiktigt samtidigt som du drar loss den. OBS: Sladden som går in i bakluckan vill du inte tappa bort.

För egen del gjordes en bedömning att sladden med kontakten inte behövdes fästas. Om du vill kan du ta en bit eltejp och dra runt sladden innan du klistrar fast tejpen under tiden som du hämtar din nya insats.

3 – Koppla kontakten med nya insatsen

Det här momentet ska gå lätt. Om din insats inte vill passa på kontakten gör du förmodligen fel. Försiktigt på handen så ska du se att kontakten glider på plats och omsluter de plana metall-kontakterna i insatsen.

4 – Stoppa tillbaka insatserna

Det är nu du kommer att börja säga fula ord. Utrymmet där insatsen ska in är i vinkel-uppåt och i vägen för insatsen sitter den horisontella listen under vilken öppningshandtaget sitter. För egen del gick det suveränt lätt att stoppa tillbaka den vänstra insatsen.

LED-skyltbelysning monterad. Trångt.

Den högra däremot, där fick regplåten demonteras och skylthållaren under pressas hårt mot bakluckan för att till slut (efter 15 min) glida på plats. Att ta loss var inga problem, jag hade hackat sönder plasten för att komma åt med tången för skruvarna som rostat sönder.

5 – Njut av det vita skenet

Det är en stor skillnad på 18 år gamla plasthållare för klena glödlampor ovanför regskylten. De nya LED-insatserna lyser med 6000K och det är så skarpt att en börjar undra vad de kommer att säga på besiktningen? En uppdatering om det senare kommer under vintern.

OBS: För enklare access till insatserna kan du ge dig på att skruva bort listen där lås och öppningshandtag finns. Det skedde inte för den här guiden om hur du byter insatser för skyltbelysning, men det är en möjlighet.