3 absoluta måsten i ett hus

När det här publiceras har vi bott i vårt hus lite mer än två år. Nu är det inte lika ”wow” som i början, såklart. Men om och om igen slås jag av hur härligt det är att bo i eget hus, om än en bostadsrätt i vårt fall.

Särskilt härligt är det nu på sommaren när det utomhus inte är lika med tjocka kläder. Sol varvas denna sommar med regn, helt olikt den stekande solen sommaren 2018. Det är rent av tacksamt att påta i trädgården när det som växer upp inte bränns bort av solen. Nackdelen är att gräsklipparen får köras oftare…

Temperaturen inomhus har vi även denna sommar kunnat hålla på en bra nivå. Detta tack vare att luftvärmepumpen även kan använda som AC. Det är fantastiskt att kunna gå ut i hallen, trycka på fjärren och känna svalka skölja över en sommarvarm kropp. Att sova med svalka inomhus är guld värt på sommaren.

Så AC i huset är ett absolut måste. Det är skönt varje dag och inför att en kommer hem till 30 graders utomhustemperatur efter 30 mil på vägen (hem från barnsemestern i Västervik).

På grund av den växlande temperaturen utomhus nu i sommar har garderoberna varit fyllda med allsäsongs-kläder dvs plagg som funkar bra när det är 15-20 grader och plagg som funkar när det är 20-30 grader. Det är hårfint vilket plagg som är bäst, på oss själva och på barnen. Det är med andra ord lite trångt på hyllorna nu.

På vårkanten 2019 gjordes en omflyttning av barn inom husets fyra väggar. Två blev tre i ett rum och därmed ökade mängden barnkläder i de två garderober som fanns tillgängliga. Detta är dock bara under en övergångsperiod. Redan på våren bestämdes att klädkammarens bråte skulle rensas ut och göra plats för saker som skulle göra plats för kläder som idag är trångbodda.

Så nu när vi pusslar med kläderna inför vad som komma skall är tillräckligt stora garderober ett absolut måste i ett hus (iallafall för oss med fyra småbarns kläder).

Det är dessutom inte bara kläder som ska förvaras i bostaden. Du känner kanske till kombinationen pennor/papper och mat? Hos oss är det stora fina träbordet i köket en given plats för kreativa skapelser. Detta skapar ibland en liten konflikt.

Fram till i våras var det tjockt i skåpen ovanför kylen och frysen. Fullt med pussel, spel, teckningar och pennor. Idag är det nästa tomt där. Vi investerade våra pengar i ett par bokhyllor från IKEA. De är inte djupa men höga och nu har vi äntligen mer plats i köket. Det finns plats för både mat och barnpyssel.

ett absolut måste i ett hus (eller i en lägenhet) är att du har förmåga att tänka fram lösningar. När du har en vägg med lite golv framför, tänk på vad en bokhylla kan ge för möjligheter till förvaring och avlastning av andra ytor.

Våga förändra är min rekommendation. Men stressa inte. Köp inte dynga från Jysk.

Kom fram till vad det verkliga behovet är, tänk noga ut en lösning, spendera pengar, njut!