Vi flyttar från Brickebacken och Örebro

Bye bye Örebro

Jag har bott i hyreslägenhet hela tiden sen jag flyttade hemifrån i början av 1998. Min första lägenhet låg på Oskarsplatsen 1 i centrala Örebro. Min morfar kände mina dåvarande grannar som kände fastighetsägaren. Jag gick före i kön och fick min första lägenhet, en enrummare på 27 kvadratmeter.

Nästa lägenhet som jag flyttade till (2004) låg i Brickebacken på Enrisvägen. Jag hade börjat läsa psykologi vid Örebro universitet och ville bo högst upp, utan grannar som klampade i taket. Lägenheten på Oskarsplatsen var nämligen extremt lyhörd. Det försvann på Enrisvägen med mig högst upp.

För en som vuxit upp i villa är det dock svårt att bli av med irritationen av att höra andra människor leva sin liv. Särskilt när de sitter på balkongen under och röker. Eller när de festar hårt onsdag, fredag och lördag. Det var med lättnad som jag 2007 flyttade till Tallrisvägen.

Här har vi bott i 9,5 år! Redigt lång tid med tanke på hur länge jag bodde i de tidigare lägenheterna. Här har vi haft våra duster med hårt festande grannar. Vi har också varit tacksamma att bo granne med döva eller hörselskadade, på det stora hela har det varit bra. Närheten till skogen, frisk luft jämfört med inne i Örebro och alltid sittplats på stadsbussen.

Tyvärr och jag måste skriva tyvärr, har de senaste årens negativa spiral för området starkt bidragit till vårt beslut att lämna Örebro. Först stängdes Coop och ersattes av MatÖppet med sitt konstiga sortiment. Centrum som förr kunde sprudla av liv är idag en ogästvänlig öppen yta med en centrumbyggnad i förfall.

Spektaklet med stängd barnavårdscentral spädde ytterligare på vår längtan till att bo i ett annat område eller på annan ort. Tragiskt men sant. När området inte kan erbjuda en god service till oss och inga av våra barn går på dagis här, varför stanna kvar?

Nyligen föregick vi en öppen visning på en bostadsrätt på en ort ca 30 minuter från Örebro. Vi la ett bud över utgångpriset och bad om privat visning. Vi kollade på ”lägenheten” och skrev kontrakt samma dag. Till sommaren är vi ute ur vår lägenhet i Örebro!

Att köpa vår bostad har varit en jobbig process. Vi var på ca 10 visningar innan vi fick köpa. Inte sällan drog budgivningen iväg rejält och vi sträckte oss långt längre än vi hade kunna föreställa oss. Det fanns dock alltid någon annan med mer pengar som gjorde att vi förlorade.

Nu har vi vunnit. Vi har vunnit ett större boende. Vi har vunnit möjligheten att fortsätta leva vårt liv på en plats som vi nu på avstånd ser erbjuda både samhällsservice och en framtid för en växande småbarnsfamilj.