11 bra saker i vårt nuvarande hus

Till sommaren har vi bott i eget hus i två år. Det mesta har varit och är fortfarande bra. Fast det finns alltid saker att förbättra, saker att leta efter i nästa hus. Förhoppningsvis får du som går i köpa-hus-tankar flera tips här som du kan ta med dig in i din investering.

1 – En stor tvättmaskin är bra. Särskilt bra är det i tider av magsjuka när stora påslakan, handdukar och lakan ska pressas in i maskinen. En för liten tvättmaskin eller en för billig tvättmaskin kommer inte att bli bra i längden. Eller så är det alldeles lagom för er, ni kanske inte har fyra små barn som vi har eller så har ni ett enormt stort linneförråd?

2 – Uppvärmning utan beroende av elnätet är bra. Många har en kamin hemma för att kunna få värme oavsett om det finns el eller inte. Vi har ett elberoende FTX-system och en luftvärmepump för ventilation, värme och kyla. Särskilt det senare är en lyx som vi gärna betalar för under heta sommardagar. Det är en fröjd att sova i ett svalt hus även på sommaren. Men visst vore det bättre att kunna elda istället för att öka elförbrukningen?

3 – Förvaring är bra. Just nu har vi väldigt mycket småbarnskläder sparade hemma. Med fyra barn så finns det återkommande behov av att lägga undan och ta fram kläder. De små liven växer nämligen. Tur att det finns en välutvecklad marknads på Tradera och Facebook för köp samt sälj av småbarnskläder. Stora plastbackar är ett hett tips liksom mindre för att kunna stapla många. Välj med fördel genomskinliga för att kunna se vad som finns i lådorna.

4 – En stor hall är bra. Vi har en redigt stor hall vilket hjälpt oss i tider av barnkalas, julfirande, påskfirande och när vi behövt ställa tvättställningen inomhus. Hallen kan sägas vara en central del av vårt hus. Den är så pass stor att den skulle kunna klassas som ett eget rum med rätt möblering. Hos oss fungerar den som en genomgångsyta, lekyta och ibland också social yta med långbord uppdukat.

5 – En stor altan är bra. Gärna en inglasad. Det gör att huset liksom växer när det är säsong för att vara utomhus. Altaner kommer i en rad olika utföranden. Vår har t.ex. ingen isolering vilket medför att det är lika kallt på altanen som utomhus. Det är på sommaren som det kan vara riktig varmt på altanen, den förvandlas till något av ett växthus eftersom den ligger i söder/väster-läge med sol hela dagen utan träd som skuggar.

6 – Två badrum är bra. Vi har bara ett och när hela familjen är sjuka är det en utmaning att få plats. Än värre kommer det att bli när de små barnen växer upp och blir tonåringar. Nästa hus som vi köper ska ha minst två toaletter eller iallafall goda möjligheter att bygga om huset och addera en extra toalett.

7 – Två ingångar/utgångar är bra. Vi har en grovingång som vi använder 99% av alla gånger vi ska in i eller ut ur huset. Den dörren andra dörren används av gäster och av oss själva, mest när det är varmt ute. Det gör att den stora hallen kan befrias från skor, jackor och annan bråte som samlas innanför dörren.

8 – Ett stort kök är bra. När alla i familjen är i köket samtidigt är det precis lagom med plats. Vi har varit 10+ och då är det trångt men fortfarande gemytligt. Det går att röra sig från diskbänken/spisen till bordet. En plats där man spendera mycket tid varje dag. Jag har svårt att se hur vi skulle må bra bra i ett mindre kök. Vi måste få plats att laga mat, diska och äta utan att känna väggarna komma krypande.

9 – Flexibla lekytor är bra. Våra barn är än så länge tämligen rörliga av sig (räknar med mer stillasittande när de blir tonåringar). Vi har genom åren funnit att en sparsmakad möblering framför många små detaljer är vad som fungerar bäst. Många äro också de barnleksaker som från en tid till annan förvaras i klädkammaren. Vi skiftar fram och tillbaka istället för att allt alltid är framme. Tack vare hyfsade förvaringsmöjligheter (punkt 3 ovan) kan vi ha detta arrangemang.

10 – Stor gräsmatta är bra. Här kan barnen springa av sig, upptäcka utomhuslivet och få frisk luft utan att vi behöver oroa oss särskilt mycket. Starka förmaningar om att inte beträda staketen gör att de kan vara ute själva. Egentligen det enda att oroa sig för är Postnord:s chaufförer som inte är vett nog att köra långsamt eller att inte köra på cykelbanorna. Detta beror såklart på vilket område du bor i och där du bor torde det finnas andra saker att hålla koll på. Fast oavsett så är en stor egen tomt bra. Inte bara för barnen utan också för dig själv. Motion i form av gräsklippning, terapi i form av rabatter och en plats för återhämtning.

11 – Ett eget garage är bra. Där vi bodde förr delade vi garage med ett dussin andra. Det var en sån där garagelänga där du alltid drar huvudet i taket när du rusar in eller går framför bilen. Jag kan inte påstå att bredden är mycket bättre i vårt nuvarande garage men iallafall tillräckligt för att Hjulius ska få plats. Elektrisk öppning av porten via fjärr är dessutom väldigt skönt (när gummilisterna inte fryst och porten sitter fast).

Elva bra saker med ett hus, som är värda att fundera lite extra kring inför köp av ett hus. Det är alldeles för lätt att dras med i budgivning bara för att så mycket talar till hjärtat. Låt hjärnan jobba också och du förblir nöjd längre.