Tystnaden i Nora, Bergslagen.

Björn Sennbrink: Tystnaden i Nora

Att flytta till och bo i Nora är en befriande uppgradering av livet. Här är det mesta som det var när jag växte upp; rimliga huspriser, bra serviceutbud, välfungerande vårdapparat, föreningsliv, kulturskola och stora möjligheter till att uppleva naturen. Just det senare, med min extrema lokalkännedom, är en källa till mycket ögongodis och varma känslor.

Hela trakten, från skjutfältet i söder till Nyhyttan i norr, till Grythyttan i nordväst och Järle i öster, utgör en geografi som kan få vilken kameralins som helst att gå varm. Det är ingen slump att så många känner till Nora, kanske för att de hört sången om tre små gummor, för att de sett Antikrundan på SVT eller för att de precis som undertecknad har väldigt god smak?!

Nora – Föreställ dig en ort vars omnejd åt söder består av en bergmanshytta, åt öster spåren av 100+ årig järnväg, norrut överlappande lands- och skogsbruk samt en lagom liten sjö inpå husknuten. Den i centrum bevarande rutstaden/trästaden är för många besökare tillräckligt och med Noraglass kanske den enda anledningen till att åka hit?

Några tips – För dig som trampar på mountainbike finns det lokalt engagerade som ordnat med trails av varierande svårighetsgrad runt Digerberget. För dig som vill stilla ögonen med gnistrande insjöars reflektioner av solen, kör tre sjöars väg norrut. För svalkande bad och dramatiska omgivningar rekommenderas kalkbrottet i Uskavi (vägbeskrivning). Bild nedan, maj 2021.

Så du valde att köra vidare? Du kommer så snart du parkerat bilen att finna en tystnad. De högflygande passagerarplanen passerar då och då med sitt dova muller. Men den största tiden så är det tyst. Och du kan gå vissa dagar genom Nora utan att möta en enda person. Det har hänt mig flera gånger. Mer så på vintern såklart än på det turisttäta sommaren. Vintern bjuder i gengäld på en is över Norasjön och när våren anländer är det bara fågelkvitter du hör. Bild nedan, april 2022.

Har du rört dig ut i skogen upp mot trakterna runt Striberg och vidare i nordvästlig riktning finner du mer av tystnaden. Nån motorsåg ibland och bilar på vägarna men det finns ingen järnväg i närheten, inte heller några motorvägar. Kommer du direkt från Örebro eller kört från Stockholm märker du det direkt. Det är rogivande. För dig som uppskattar bilkörning på smala skogsvägar rekommenderas vägen mellan Nyhyttan och Grythyttan. Missa heller inte ”Tre Kronor Moshytte Dansbana” (googla så finner du platsen).

PS. Jag nämnde skjutfältet i början av texten och det ska sägas; att när Bofors eller A9 är aktiva är det allt annat än knäpptyst. Allehanda detonationer kan pågå i flera dagar. Fast man vänjer sig.