Ansvar och transparens skapar trygghet i Nora

Björn Sennbrink: Trygghet med ansvarstagande föräldrar

Vi har flyttat till Nora, en liten ort ca 30 minuter nordväst om Örebro. Här har vi funnit att det mesta som vi hade i Örebro finns här också: Affärer, apotek, vårdcentral, tandvård, bemannade bensinstationer, familjecentral, vacker natur (mer här än i Örebro) och ett aktivt föreningsliv, flertalet förskolor och såklart(?) grundskola.

Det som jag, Björn, har funnit väldigt intressant är småsakligheten och transparensen. Transparens i den mening att ett svar på en fråga sällan är långt borta.

Häromkvällen var det en säljare som rörde sig i bostadsområdet. Det tog inte många minuter innan information dök upp i en Facebook-grupp för grannsamverkan. Boende här är på tårna efter många inbrott. Okända som plingar på uppmärksammas och diskuteras.

För ett tag sen var det skadegörelse på en förskola. Föräldrarna till barnen klev fram, tog ansvar och sa att de skulle tillrättavisa sina barn. Suveränt bra gjort. Civilkurage att ta tjuren vid hornen så att säga och att göra det relativt publikt.

Idag undvek jag en kollision efter att ha blivit omkörd på ett mindre lämpligt ställe. Med sonen i bilen blev jag livrädd.

Jag tog reda på vem som ägde bilen. Fick tag i personen i fråga som bad om ursäkt. Jag accepterande ursäkten direkt. H*n hade en bra anledning för att köra snabbt. Det var transparens och ansvarstagande på flera sätt.

Att verka för transparens på detta vis är suveränt i mina ögon. Ansvarstagande skapar trygghet i lilla Nora. När många är öppna med vad som händer minskar risken för missförstånd. Förståelsen för det annorlunda ökar när vi vet mer om varandra. En som flyttar från en stor stad till en mindre ort skulle kanske tro att det omvända gäller.