VW-bussen slingrar sig åter på vägen, men det var väntat

Målbild

Tack vare förlängd tid för när det var tillåtet att köra på dubbdäcken bytte vi till sommardäck så sent som 27/4. Vi ville köra så länge som möjligt på de nya däcken och för att andra göromål låg i vägen samt för att tydligen många andra utnyttjat tillfället att köra extra länge på dubbdäck, det var tre dagars väntetid på bilverkstaden!

Ja, jag lät någon annan göra skiftet från vinterhjul till sommarhjul. Det kostade 295 kr. Bara att köpa domkraft som tål mer än 2000 kg kostar 1500 kr, sen ska det till hylsor, skaft, muskler, vilja osv.

Nej, det är bättre att någon kan få pengar för att göra jobbet. Stötta det lokala näringslivet som faktiskt varit billigare än vad verkstäder i Örebro kostar + att en slipper betala bensin för att åka till gnällbältets pärla.

Av åkte de inför vintern sprillans Nokian Nordman 7-däcken och på åkte de mindre nya sommardäcken. En grymt härlig känsla att rulla iväg och hem på sommarpjucksen. Men visst kändes bilen inte lika stabil?

Faktum är att vinterdäcken gjorde att bilen gick bättre på vägen. Även när det inte låg snö på marken. Vilket det inte gjorde en enda gång som VW-bussen framfördes vintern 2019/2020.

  • Så kom coronakrisen och veckor av frivillig isolering. Aldrig i livet att jag skulle utsätta mig eller familjen för några risker bara för att få köra på sommardäck!
  • Så bestod coronakrisen och maj närmade sig. Aldrig i livet att jag skulle riskera att bli stoppad av polisen och få böter för att jag körde på vinterdäck!

Nu kör jag på sommardäck och körde nyligen närmare 10 mil i ett ärende. Hela familjen inpackad och fullt i lastutrymmet. Det var som en semesterresa och möjligen ett smakprov på detta med att hemester?

Att bilen slingrar sig är inte konstigt. Det är gamla däck av olika fabrikat. Sommardäcken är dessutom aningen lägre. Det är skillnad mot de grova vinterhjulen, som vägde mer. Du som kör en VW Caravelle vet att deras väghållning lämnar en del att önska. Men det beror på vad du jämför med. Bilen är trots allt snart 20 år gammal!