FAMILJEBUSS – Tips: Suveränt med plats i en T4 Caravelle

Volkswagen Caravelle är en rymlig bil, det är trots allt en familjebuss. Alla får plats. Iallafall så länge ni inte är fler än 8 personer. För vår familj som består av 6 personer är det rejält luftigt inne i bilen samtidigt som alla sitter bekvämt.

Framstolarna är separata med armstöd och svankstöd samt ställbara nackskydd. Mellan stolarna är det flera decimeters tomrum i bredd. Där finns växelföraren och handbromsen + en udda placerad mugghållare längst ner mot golvet på passagerarstolens infästning.

Det är så brett mellan framstolarna att en fullvuxen person utan vidare kan vrida höften och gå bakåt i bussen om så behövs. Vi har skojat om att införskaffa en tjock-TV (15″) och ställa där. Den skulle få plats.

På första baksätetsraden är det en tvåsitssoffa och en separat stol längst ut åt höger, mot skjutdörren. Tre fullvuxna får utan problem plats bredvid varandra. Det finns ingen störande kardantunnel som är benutrymme. Golvet är helt plant.

För den person som sitter på ytterplats så att säga är benutrymmet närmare en halvmeter beroende på hur främre passagerarstol är justerad i längsled. Dras den senare fram blottas ett utrymme under passagerarstolen. Lagom stort för att rymma en DVD-spelare, ett PlayStation eller en VHS-spelare ala långfärdsbuss. Samma utrymme finns under förarstolen, där det sitter ett extra bilbatteri.

På tredje sätesraden finns det en hel tresitssoffa. För att nå den fälls ryggstödet undan på andra sätesradens ytterplats. Väl på plats vill man inte gå därifrån. Mjukt och skönt. Ombonat.

Gemensamt för andra och tredje sätesraden är att ryggstöden går att fälla framåt. Det skapar en plan yta för last eller madrasser. Volkswagen T4 är omåttligt populär som husbil, även om den ibland saknar popup-taket och är av det kortare slaget.

Lastutrymmet är brett, djupt och högt.

I höjd med tredje sätesradens soffas sittdyna finns ett fällbart insynsskydd. Det fästes med en rejäl läderstropp för last av högt gods. När den är nedfälld skapas en arbetsyta eller en plats för last som inte väger så mycket. Tre fullstora nackstöd på tredje sätesradens soffa skapar ett slags lastskydd. Ett rejält galler rekommenderas dock om du vill göra helt rätt.

Det enda utrymmet i bilen som är trångt är motorrummet. Att meka med motorn kräver vana, kunskap och mycket tålamod. Det är riktigt trångt även för de enklaste momenten. För att byta luftfilter måste t.ex. två andra delar skruvas bort. Att komma åt remmar och pumpar är också något av ett verkstadsjobb om du inte har tummen på rätt ställe.