4 härliga platser i och nära Kilsbergen för outdoor-upplevelser

För en fasligt många år sen skapade jag en ”egen karta” i Google Maps som visar vägen till Rusakulan. Vår efter vår och sommar efter sommar har blogginlägget med den inbäddade kartan lockat besökare, på samma vis som Rusakulan i sig är väl värd ett besök på vårkanten och den tidigare sommaren.

För när du står högt upp på Rusakulan ska du vid bra väder kunna se till Köping och in i Östergötland. På närmare håll är rapsängarna norr om Frösvidal en fröjd för ögat, liksom Tysslingen som breder ut sig söderut.

Även när det blåser är detta en mäktig utsiktspunkt. Vi var här i mitten av maj, det var gråmulet och väl uppe på toppen kunde vi se ett regn falla i väster och ett i öster, med fri sikt mot Tysslingen där emellan.

På vägen till Rusakulan stannade vi dock för inmundigande av lunch vid ”Ramsjö badplats”, som är lättillgängligt även med barnvagn. Här flockas norabor och andra skogsbor under varma sommardagar. Ett par bryggor och en liten strand i skogsmiljö lockar mer än t.ex. Hitorpsbadet, så möjligen att vi återvänder hit en varmare dag, mitt i veckan för att kunna få lite plats vid vattnet.

En annan plats, som jag hittade genom att konsultera Örebro kommuns app ”Naturkarta” var Ramhytte ängar, ett naturreservat, som tyvärr mest bestod av att se kossor beta. Ett välbyggt utsiktstorn med ett bord höjde(!) upplevelsen. Ungarna var iallafall glada i att kunna stå några meter från livs levande kossor!

Kilsbergen är som du kanske redan vet ett vackert naturområde men också ett skjutfält. När fältet är stängt får du hålla dig i utkanterna men när det är öppet bjuder det in till vacker och lite spännande sightseeing. Fast passa dig för att ströva fritt bortom vägarna. Du vill inte trampa på odetonerade pjäser. Sunt förnuft kommer du långt med och har du fyrhjulsdrift är det inga som helst problem att finna platser där du får vara ifred en hel dag.

Björkudden i Ymningshyttan (som mest är en korsning) är ett hett tips, platsen för de kända rejvfesterna i Kilsbergen när det begav sig från mitten av 1990-talet till hösten 2000. Jag var där våren 2016 och då gick det att köra hela ”vägen” till den öppna udden intill Stora Ymningen (59°21’50.8″N 14°53’41.0″E).