Vägbeskrivning till Rusakulan i Kilsbergen

Rusakulan, Kilsbergen, Örebro

Rusakulan är en utsiktspunkt i Kilsbergen med upp till 7,5 mils utsikt (med kikare ser du radartornet i Godegård, Östergötland). Rusakulan ligger 265 möh och utsiktsplattformen är handikappanpassad även om vägen fram dit upp är en brant stegrande grusväg.

För att komma till Rusakulan är en bil i bra skick ett måste liksom viss vana av körning i brant terräng. Sista kilometrarna är smal och krokig. SUV eller fyrhjulsdrift är inte ett krav men kan underlätta på sensommaren när regnen och trafiken gjort grusvägen tämligen gropig.

Sista branta stegringen kan fresta på då den ibland blir till tvättbräda, inte helt olik känslan av att rida på en kamel. Men när du väl tagit dig fram kommer belöningen i form av den vackra utsikten!

Parkering hittar du, en väl tilltagen, där vägen tar slut. Den modiga kör hela vägen upp till utsiktspunkten. Fast det är väldigt brant och då de flesta promenerar upp dit är det inte superpopulärt. Vändmöjligheterna är begränsade högst upp på själva utsiktsplatsen Rusakulan.

För dig som föredrar att äta mat i det fria finns det ett rejält vindskydd och flera timrade sittytor alldeles intill parkeringsplatsen.


Bloggtext från 2011. Uppdaterad juli 2021 med kompletterande information om parkering vid Rusakulan + några bilder.