Trotjänaren iPhone 5S har gett upp. Batteriet tar inte laddning.

Trasig iPhone 5S ?

Att ha en väl fungerade smartphone är absolut nödvändigt för att kunna arbeta; kolla jobbmail, administrera MailChimp, kolla guider på YouTube, sköta bankärenden (bank-id) etc. Häromdagen köpte jag en ny iPhone SE 32 GB. En god investering efter att i flera år haft samma 5S i vått och torrt. Mest torrt.

Att jag valde en SE beror på formatet. Jag har aldrig gillat 6:an eller 7:an. För rundade, för stora, bryts av, glider i handen, för dyra.

Visst, skärmen är inte den allra senaste och skärmen är liten. Fast för mig som behöver kontrollera en webbplats funktion på mobila enheter är det bra med en mindre skärm.

Det som är riktigt bra med en iPhone SE är att tekniken under det gamla skalet är samma som i den större 6S. Det betyder att processorn är dubbelt så snabb och att grafikprestanda är tre gånger snabbare.

Det märks verkligen att SE har en snabbare processor och 2 GB istället för 1 GB i arbetsminne.

Kameran hos SE är dock bland det bästa, mycket bättre än hos 5S. Jag tog i runda slängar 15 000 bilder med min 5S. Det är bara att kolla i arkivet och jämföra. Samma motiv är så mycket skarpare när det är avbildat med en SE.

Jag slantade knappt 3600 kr inkl. moms för en ny iPhone SE 32 GB. Det är en tusenlapp lägre än vad Apple Store sa att mobilen kostade. Och det är inte en begagnad, städad och tvättad telefon. Helt ny. Olåst.

Första tanken när 5S:en krånglade var att höra med Tre om de hade något bra erbjudande. Det har de alltid när slutdatum för bindningstid närmar sig.

Det lockade att kämpa vidare med min halvtaskiga 5S och byta upp mig till en 6:a i vinter. Fast att binda mig för ytterligare två år och det faktum att jag behövde en ny mobil igår, gjorde att jag investerade i en olåst iPhone istället.

När jag kom hem med den nya mobilen gjorde jag grundinställningarna. Därefter fortsatte jag använda min 5S. Det var en stor lättnad när det stängde av sig med 40% kvar av batteriet. Precis som tidigare.

Jag gjorde rätt val som köpte en ny mobil.

Innan jag övervägde att kolla med Tre om en ny mobil och förlängd bindningstid funderade jag på om problemen med 5S berodde på laddkabeln.

Jag fick nämligen nyligen en ny laddkabel eftersom den gamla gått sönder. De tenderar att göra det efter ett tag. Jag har klämt sladden flera gånger i testbilar vill jag minnas.

Problemet med den nya laddkabeln, skulle det visa sig, var att den inte var MFi-certifierad (Made For iPhone). De 2-3 första laddningarna med den nya laddkabeln gick bra.

Så min första tanke var att den icke-MFi-certifierade laddkabeln satt in dödsstöten. Jag bytte till min gamla laddkabel och kors i taket, laddningen ökade steg-för-steg. Jag bytte laddkabel och det löste problemet!

Nej det gjorde det inte….

När jag la mig kvällen för att kolla på Game of Thrones gick det hur bra som helst. När jag bytte till Twin Peaks stängde mobilen av sig. Black Lodge error?

Displayen visade uppmaningen att ladda batteriet. Jag pluggade in min gamla trasiga laddkabel och efter några minuter startade 5S:en igen.

Jag fortsatte med att kolla på YouTube och så stängde mobilen av sig igen. Där togs beslutet att köpa en ny mobil.

Nu ett dygn senare med en ny SE och en gammal 5S känner jag mig nöjd med beslutet från igår. Flera gånger igår kväll och även idag på morgonen har min 5S stängts av med ca halv batterikapacitet. Jag kollade Gmail-appen idag på morgonen och såg mobilen skifta från 40 procents laddning till 1 procent innan den stängdes av.