Jakten. Att hela tiden göra bättre ifrån mig. Att kunna lära mig av tidigare uppdrag. Ta de lärdomarna in i nästa uppdrag. Små. Ständiga. Förbättringar. Av mig som webbkonsult. Av mig som egenföretagare. Det är saker som jag saknar från konsultrollen.

Detta har hänt: 2007 tog jag steget. Jag registrerade min enskilda firma och kunde börja ta uppdrag på riktigt. Där jag kunde fakturera som företagare gör. Inte behöva få riktig lön från min kund.

Hösten 2016 la jag fram ett förslag till en kund: Anställ mig. Låt oss jobba långsiktigt. Och så blev det.

Det var däromkring som jag slutade att marknadsföra mina WordPress-baserade tjänster som webbkonsult.

Förutom några uppdrag i början av 2017 arbetar jag inte som konsult längre. Eller jo, det gör jag. Jag marknadsför mig men konkurrensen är mördande. Jag är mitt uppe i en process där jag omformulerar mitt erbjudande.

Jag arbetar fortfarande nästan dagligen med WordPress. Fast det gör så många andra också. Och så många av de som tidigare var mina kunder arbetar själva med WordPress. För det är så enkelt. Och om det är så enkelt, varför anlita mig?

Oj, nu drog jag iväg från bloggpostens tema: Vad jag saknar från konsultrollen.

Jag rörde vid det i inledningen: Jakten. Kampen. Att hela tiden få möta kunder, få höra om behov, sammanställa till ett förslag, skriva avtal, förhandla, skriva rätt avtal, börja jobba, jobba tillsammans med kunden, maila, ringa, leverera, fakturera, få betalt. Börja om.

Att vara webbkonsult är otroligt givande. Iallafall för mig. Och bara när det går bra. När det blir gnissel är det jobbigt. Fast samtidigt lärorikt.

Jag hade inte varit den jag är idag om jag inte startat min firma. När jag sitter och skriver om företagandet känns det som en ocean emellan mina ord och den verklighet jag befann mig i för några år sen.

Att det känns som en ocean beror på att jag inte haft ett kontor på ca 1,5 år nu. Jag sa upp det när jag skulle ställa om inför en ny livsutmaning: Bli hemmapappa när min fru gjorde karriär.

Och karriär, det gjorde hon. Hon blev chef och jobbade hårt. Jag tog massivt ansvar hemmavid. Vi brukade jobba på kvällarna ibland. Hon med sitt och jag med mitt. Härliga tider.

När det här skrivs har vi precis flyttat till Nora. Det trodde jag aldrig skulle ske. Att vi skulle kunna lämna vår lilla tre i Brickebacken. Och få ett hem som vi längtat och drömt om.

Så är det även med konsultrollen. Jag längtar tillbaka. Kanske inte till det personliga ansvaret alla gånger. Att tjata på kunder att de ska betala fakturan så att jag kan köpa mat till barnen. Utan mer det operativa och det strategiska. Att kunna jobba mot stora kunder, landa affären, producera och se leveransen gå iväg. Känna stolthet.

Det jag saknar mest från konsultrollen är samspelet på marknaden. Ja, det låter diffust men det är en bra sammanfattning. Vi är människor med olika förutsättningar som alla vill tjäna pengar. Till sist.

En dag är jag där igen. Jag kommer att göra affärer för egen eller andras del. Jag kommer att producera och leverera baserat på allt jag gjort som egenföretagare. Kanske bygger jag hemsidor. Kanske är jag inköpare. Kanske är jag avtalsförfattare.

Vet du?