Steget från hyreslägenhet till eget hus: En BR-villa är en bra mellanlandning

Tänk ”bostadsrätt” och den första bilden i ditt huvudet är sannolikt en lägenhet i en storstad, kanske helt nybyggd eller rent av ett radhus. Fast om jag istället ber dig tänka på ett hus? Tänker du på ägande då möjligen? Det gjorde vi också innan vi flyttade från Örebro till Nora.

Vi bodde i en trerummare så långt söderut du kunde komma i Örebro. Brickebacken är den första stadsdelen du passerar när du kommer söderifrån, från Norrköpings-hållet, och kör in i Örebro. Det är tvåvåningslängor, fula som stryk + några höghus nära centrumbyggnaden. Mestadels lugnt och skönt. Men också ganska stökigt och lite ruffigt ibland. Blåljus som gott som varje helg (iofs är det även så i stadskärnor). Somliga gillar det, andra inte. En del bor där hela sina liv, andra känner att hyra månad efter månad är att kasta pengar i sjön.

Det var hyran som gjorde att vi började tänka i banorna att flytta. För med fler barn ökade behovet av yta att leva på. Vi tittade på större hyreslägenheter men slogs av hur hög hyran var ställd i relation till månadskostnaden för att äga vår bostad. Idag är det inte ovanligt att 4 och 5-rummare i Örebro kostar mer än 10 000 kr per månad i kallhyra. Det är tusenlappar över vad vi betalar där vi bor idag.

Ja, alla bor inte i Örebro och i storstäderna är det en helt annat prisbild. Där kan en enrummare kosta 20 000 kr i månadshyra och att finna ett hus med en månadskostnad på under 10 000 kr inom rimligt pendlingsavstånd kan vara stört omöjligt.

Här, dryga 20 mil väster om Stockholm, kan du köpa närmare 200 kvm stora villor för vad en enrummare i Vällingby kostar. Du kan köpa en femrummare på Östermalms Melodislingan för 11-12 miljoner kronor eller här i trakterna (kan du köpa) ett säteri med 18 rum, 600 kvm boyta och 18 hektar mark. En fråga om vad du prioriterar i livet.

Våra prioriteringar hösten 2016 var att så snabbt som möjligt finna ett större boende, som kunde vara dyrare, men som inte var en hyresrätt. Vi funderade länge och väl på en hyreslägenhet nära Svampen i Örebro. Men jag var ganska less på att ha grannar så nära inpå, för att inte tala om bullret vi skulle behöva leva med om vi bosatte oss nära norra infartsleden. Att köpa något i Örebro fanns inte på kartan, det hade vi helt enkelt inte råd med.

Vi började istället titta på villor inom en fem mil stor radie runt Örebro. Det första huset vi tittade på var en stor trävilla i Fellingsbro. Den var i hyfsat skick men priset stack snabbt iväg bortom utropet.

Vi var på visningar av hus i Frövi, på visningar av radhus i Nora och på en villa i Nora (dit det kom 20+ familjer) som budades upp 100% samma kväll. Vi kollade på fler radhus i Nora men varje gång var det någon annan som budade över oss. Men sen dök ”vårt” hus upp. Vi budade och fick köpa rätten att bo i ett ”eget” hus: En BR-villa.

Vår förening är ganska liten, bara 20 ”lägenheter” men i praktiken friliggande hus. En del delar garage med grannen, andra har friliggande garage. Stora uppfarter med plats för 2-3 bilar + en i garaget, tomter om ca 600-700 kvm och 30 sekunders promenad till bussen. Kan knappast bli bättre?

Jo, det kan bli ännu bättre om du äger ditt hus. För som det är nu betalar vi en avgift till föreningen varje månad + våra egna lån. Den avgiften ger 100 kubik vatten varje år men också en del reparationer och underhåll, två saker en annars får fixa eller betala för själv vid 100 procent ägande. Så en BR-villa är ett bra mellanting, ett steg på vägen från hyresrätt till äganderätt.

Ett BR-hus är på pappret en lägenhet, med ett lägenhetsnummer. Det är inte samma sak som ett radhus, utan fråga om friliggande hus med lagom avstånd till grannen. En variant är att huset delas av två hushåll, två lägenheter per huskropp så att säga. Fast då är det fråga om ett parhus, som kan vara del i bostadsrättsförening. Snurrigt eller hur?