Guide för nybörjare: World of Tanks – Artilleri (SPG)

Artillery SPG Guide på Svenska

Att spela SPG är innebär att du har en assisterande roll, du hjälper dina medspelare att slå ut fienden och om dina medspelare är smarta håller de koll bakåt så att du överlever matchen. SPG är för dig som föredrar en mer tillbakadragen roll i World of Tanks. Här får du tre tips på hur de kan resonera på slagfältet när du spelar SPG:

Du vet nog redan detta men värt att poängtera: En SPG har inget armor vilket gör den till den mest utsatta vagnen i matcherna. Ett eller ett par skott räcker för att spränga artilleriet. Däremot har välutrustade vagnar en motor som får upp en SPG i samma hastigheter som en Medium Tank = Du kan förflytta dig om du håller koll på minikartan.

Koll på närområdet

Ha alltid minst en medium tank eller Tank Destroyer mellan dig och fienden. Ha aldrig en blottad flank om möjligt. På så vis har du ett skydd mot attacker från sidan, som du kommer att upptäcka alldeles för sent. Ibland finns det dock tid att vrida vagnen mot en fiende på nära håll. Vänta inte med att skjuta tills fiendevagnen är inom ditt hårkors, ofta är sprängverkan så kraftig att även ett skott intill en vagn räcker för att göra skada eller spränga fiendevagnen.

Tänk minst ett steg bortom vad du ser

Att kunna läsa spelet är A och O för om du ska överleva en match. En erfaren SPG-spelare har koll på vilka buskage och skydd som frekvens besöks av fienden. På en del kartor finns det få platser som fiendes artilleri kan stå skyddat. Håll koll på mynningsflammor, vita streck som syns en halv sekund när fiendens SPG skjuter. Har du tur står de kvar när din granat landar…omvänt gäller att du helst ska flytta dig mellan varje skott.

Räkna med att bli pangad

Din vagn har inget eller väldigt lite skydd mot fiendens kanoner. Därför kan det i vissa fall vara bättre för laget om du offrar dig dvs stannar kvar på din position och tar så många vagnar du hinner, innan någon pangar dig. Det kan vara så att du köper laget några sekunder genom att stanna vid t.ex. basen. En andra SPG kan då ta sikte på en fiende som står vid flaggan (capture the flag), även om det innebär att du inte överlever matchen.

Det är dock så att en SPG ofta är den sista överlevande vagnen. Du har campat bakom en buske hela matchen och det sista man gör är att städa undan. När du kör en tank och är i det vinnande laget blir det en sport att så snabbt som möjligt hitta artilleriet. En sista frag innan rundan är slut.

Vad som skiljer en erfaren spelare från en nybörjare

  • Förmågan att läsa spelet och att anpassa mål samt position. Det är vad som skiljer en erfaren SPG-spelare från en nybörjare.
  • Nybörjare ställer sig i närmaste buskage och kollar inte på minikartan. Uppenbara möjligheter till att åsamka fienden skada utnyttjas inte.
  • Nybörjare står kvar på en plats hela rundan. Antingen blir de pangande av fiendes SPG eller av fiendens snabbt ankommande tanks.

Erfarna SPG-spelare (som jag) har spelat alla banor många gånger. Vi vet att startpositionen inte alltid är den bästa. Ibland kör vi långt för att komma i en bra position, där våra tanks har svårigheter att avancera utan understöd. Vi vet också att flytta på oss mellan skott om vi kan misstänka att fiendes SPG siktar på oss.