Guide för nybörjare: World of Tanks – Tank Destroyer (TD)

Tank Destroyer Guide på Svenska

Det har blivit många tusen timmars dataspel genom åren. CounterStrike i beta (6.5), StarCraft, World of Warcraft och World of Tanks. Jag tänker mig att det finns mycket i min erfarenhet som kan vara till hjälpa för andra. Så här är en guide till hur du kan spela Tank Destroyer i World of Tanks, baserat på erfarenheter av ca 1000 matcher.

Tank Destroyer-spelare är mittfältare. Det är de som håller koll på både anfall och försvar. Mittfältaren assisterar frontlinjen och är samtidigt beredd att fördröja fienden skulle de bryta igenom första försvarslinjen (fronten).

Att spela Tank Destroyer innebär också att andra mindre erfarna spelare kommer att klaga på dig, att du står stilla när de själva (oftast) är pangande. En TD är inte samma sak som en Tank oavsett om det är Light, Medium eller Heavy. En TD kan visserligen jobba offensivt men sällan i rollen som anfallare i främsta ledet.

Från fotbollsplanen på rasten i sjätte klass till dagens onlinespel så har jag alltid spelat assist eller mittfältare. Det är samma sak i mina jobb, att finnas där för andra genom att lösa min uppgift, hur stor eller liten den än må vara. Det är inget unikt för mig utan något vi alla gör varje dag. Fast vi har olika roller, vi är ett team (som en arbetsgivare 2009 tyckte att vi skulle kallas oss, för om vi är ett team kommer vi att lyckas, automatiskt).

Team är dock lämnade åt slumpen när det inte finns en ledare. Det är ett aber med onlinespel. Det finns sällan eller aldrig någon som är en uttalad ledare, som alla andra följer slaviskt. Styrningen finns istället i att alla vet sina roller. Förutom den som klagar på bristande scouting eller att en Tank Destroyer campar.

Det intressanta med World of Tanks är att en match är över för dig om din stridsvagn blir pangad. Det finns ingen respawn-funktion som gör att du kan fortsätta striden tills tiden är slut. Jämför med t.ex. med World of Warcraft där du i ”random pvp” återuppstår, respawnar, efter några sekunder och kan fortsätta matchen.

Dynamiken förändras dessutom under spelets gång i WoT. Initialt tar alla sina positioner. När du spelar några hundra matcher kan du nästan veta var fiendens stridsvagnar kommer att dyka upp. Är du bara lite erfaren kommer du att veta hur långt fram du ska köra med din Tank Destroyer och hur långt bak du måste stå för att kunna omgruppera om de i fronten misslyckas.

Att spela WoT tillsammans med 20 okända spelare, alla med mer eller mindre erfarenhet, är en stor utmaning. Du som varit med ett tag känner till detta. Du som är ny kanske tror att gasen i botten rakt i famnen på fienden är rätt sätt att spela. Det är det inte.

Rätt sätt att spela är att spela smart, att veta din vagns förmågor och svagheter, att känna till banorna och framförallt: Att ha erfarenheten att ta snabba beslut baserat på hur en match utvecklar sig. Ibland måste en campa-plan förkastas då fienden bryter igenom fronten, du måste hitta en ny bra plats varifrån du kan lösa din uppgift. För när du spelar TD är det i stillastående som du är mest effektiv. En vanlig Tank kan köra och skjuta med en helt annan precision än vad du kan åstadkomma med en TD på rull.

En TD är långsam, vrider sig långsamt och tar lång tid på sig att ladda om. Det senare varierar såklart från vagn till vagn men generellt så förlitar sig en TD på hur väl resten av laget presterar. En TD är nästan som en SPG (artilleri) i den meningen att lång räckvidd i kombination med bra camouflage är vägen till framgång. När en kompis-Tank kör fram, skjuter, backar och fienden kör fram är du där med din avtryckare. Här följer några tips om att spela Tank Destroyer i World of Tanks:

Tips 1: Spela regelbundet och spela lagom

En timma om dagen, några dagar i veckan, är fullt tillräckligt för att behålla din edge. Försaka inte studier, din egen hälsa, hushållet, familjen eller sociala aktiviteter hemifrån bara för att du vill spela. En del dagar spelar du inte alls, andra dagar kanske några timmar ytterligare. När du inte spelar kan du med fördel kolla på andra som spelar, Zekin60fps är en underhållande kanal:

Tips 2: Lär dig spela olika

Jag brukar för det mesta avvakta några sekunder när varje match startar. För att se hur laget delar sig och ta ett beslut om vart jag ska styra. Ibland följer jag med Heavy Tanks och ibland hänger jag på andra TDs och/eller Medium Tanks. Det händer även att jag stannar i basen för att kunna plocka snabbt annalkande Light Tanks.

Hur matchen utvecklar sig är avgörande för hur du ska spela din TD. Att ta en höjd för att kunna skjuta ner på banan kan vara bra om du har kompisar med dig på höjden. Att gömma dig i en buske för att skjuta på fiendetanks på väg mot höjden är också bra. Att chans-skjuta på uppenbara camp-spots kan resultera i skada på en fiende.

Det är balansgång hur nära fronten du befinner dig. Du vill vara tillräckligt nära för att träffa och göra mycket skada. Samtidigt vill du ha utrymme att förflytta dig skulle fienden bryta igenom. Det finns inget värre än en granat i ryggen under tiden som en flyr från ett skydd till ett annat.

Tips 3: Lär dig banorna

Det kan löna sig att föreslå en strategi i chatten under nedräkningen innan matchen börjar. Att ta kullarna på kartan Province t.ex. J9 på minikartan kan göra en anfallare fundersam och fördröja hans förmåga att ta sig uppför backen. Province är en drömkarta för dig som spelar TD med massor av uppenbara camping-platser att chans-skjuta mot.

När fienden bryter igenom och är på väg upp eller ner mot er bas, flytta dig till er flagga eller strax bortom. Inte sällan går det att skjuta över planen i mitten och träffa fienden som inte är uppmärksam på att de blottar sin flank.

Tips 4: Göm dig bakom en buske

När du spelar Tank Destroyer ska du hitta en lämplig buske och parkera bakom den. Ställ inte vagnen inne i busken, utan bakom för bästa skydd. Din kanon ska precis röra vid busken eller trädet. Ett nybörjarmisstag är att parkera inne i busken.

Tips 5: Var inte rädd för att avancera

En TD har lång räckvidd men inte hur lång som helst räckvidd. Du vill helst slippa flytta dig framåt om din kompisar avancerar snabbt. Å andra sidan är det så man spelar, att växelvis röra sig mot fiendens position. Ibland händer det i random battles att laget spelar smart, avancerar taktiskt och att heavies förstår vikten av att ha TDs som understöd.

Allt detta blir mycket lättare att åstadkomma om du har koll på sänkor och kullar, så att du kan stå långt bort och verka på avstånd, ibland genom att observera fiendens rörelse och dra en granat genom ett hus eller en mur. Köp en Light Tank och börja köra ner hus för att senare veta på vilka hus du kan skjuta och vilka hus som inte går sönder. Att gömma sig bakom ett hus som kan skjutas sönder är som att be om att bli pangad.

Tips 6: Chansa

1 av 100 gånger som du skjuter utan att ha ett mål, kommer du att träffa en motståndare. Ibland är det uppenbart var fienden står, för när du spelar samma bana fast omvänt brukar du stå där. Man lär sig efter ett tag var TDs gärna parkerar sig. Lika kul varje gång det händer en motståndare men inte en själv. Ha därför med dig det: Ställ dig inte på de mest uppenbara platserna, bakom en buske eller liknande där sannolikheten är stor att många kommer att chans-skjuta.

Om du inte spelar World of Tanks och vill prova, registrera gärna ett konto på den här länken. WoT är gratis i grunden men du kan köpa ”premium” för få mer erfarenhet och ingame-pengar efter varje match.