Tvättmaskin: Ville inte centrifugera, rensade filtret men sen började problemen.

Lagade tvättmaskinen genom att rensa filtret och sen gick maskinen sönder helt

Vi fick en begagnad Bosch Maxx7 Sensitive för två år sen i samband med inflytt och inledande renovering, som innefattade en målad och ombyggd tvättstuga. För några dagar sen började tvättmaskinen lämna blöta kläder efter centrifugering. Så jag gjorde som jag sett på TikTok och öppnade underhållsluckan. Där inne hittade jag problemet. Ett dygn senare gick huvudbrytaren 10-15 sekunder efter start av maskinen…

Längst ner till höger på framsidan av vår tvättmaskin finns ett plastlock. Bakom locket finns en plastslang som går att dra ut och föra tillbaka in, med en liten kapsyl på. Intill slangen finns ett större vred och bakom vredet sitter ett slags filter.

  • Problem: Tvättmaskinen kör sitt program utan bekymmer. Efter sköljning så töms inte vattnet. Centrifugeringen kommer inte igång. Det snurrar fram och tillbaka. Fungerar ibland på 800 rpm eller lägre varvtal inställda. Tömning av vattnet sker efter en till 5 kortare centrifugeringar.
  • Lösning: Igensatt filter. Frampå maskinen finns en lucka nära golvet. Bakom luckan finns en kort slang, som blir längre när du drar i den. Lossa dess lock och låt vattnet rinna ut. Intill slangen finns ett vred, skruva och dra ut. Kan sitta hårt men en tång och ett lätt sammanpressande kan få den att lossna.

När jag fått ut filtret hittade jag massor av ludd som format en grå massa tillsammans med sand + två träpinnar.

Allt frid och fröjd, in med filtret igen och sen körde jag ett tvättprogram. Då började maskinen att slamra något så fruktansvärt. Har inte hört något liknande sen jag råkade köra min bil utan olja. Ljudet var som från en knackande motor.

Tvättmaskinens okända ålder och med tanke på att vi kör minst en maskin per dygn, ofta ännu fler; hej ny tvättmaskin. Funderade på en Bosch men det blev en Samsung.

Dagen efter laddade jag en maskin, startade tvättmaskinen och sen fick vi strömavbrott. Det hände förra veckan så jag gjorde sedvanliga åtgärderna innan jag kollade på huvudbrytaren i hallen. Attans, det var bara hos oss. Misstänkte tvättmaskinen och mycket riktigt; tre timmar senare kördes tvättmaskinen igång och huvudbrytaren löste ut. Provade en gång till och det tog bara 5 sekunder innan strömmen gick.

Så nu är vi utan tvättmöjlighet innan den nya Samsung-maskinen är installerad. Nästa vecka. Förhoppningsvis.

Men att vara utan tvättmaskin är inte katastrof. Visst kommer vi att behöva leva med doften av smutsiga kläder. Å andra sidan har vi mycket rent i garderoberna och skulle det krisa finns det släktingar som vi kan låna av tillfälligt. Det finns större saker att oroa sig för.