7 saker att köpa till hemmet innan förlossningen

Det här rekommenderar jag att du som pappa ser till att köpa innan barnet är fött! Mamma är förmodligen trött och vill inget hellre än att föda. Ta ansvar i din papparoll och ordna med det praktiska redan nu. Jag kan garantera att du kommer att ha annat att tänka på efter förlossningen och att då börja köpa grundläggande saker tar tid från viloperioden och anknytningstiden.

1 – Skötbord

Är du smart köper du något enkelt till att börja med. IKEA:s Sniglar kostar några hundralappar och om du tycker att utförandet är för enkelt finns t.ex. Gulliver för knappa tusenlappen.

Om du inte har tummen mitt i näven kan du snickra ihop ett eget skötbord. Vi fick hjälp med just detta och har idag ett skötbord i massiv furu, måttanpassat till den frontmatade tvättmaskinen i badrummet. Skötbordet har ställbara fötter i framkant för att hantera det sluttande golvet.

Komihåg att lämna utrymme ovan, bakom och på sidorna så att tvättmaskinen inte står och slår mot skötbordet. Skötbordets djup anpassades för att IKEAs skötbädd Gullunge skulle få plats. Ovanför skötbordet hade vi en hylla sen tidigare där vi förvarar torklappar, blöjor, febertermometer, nagelsax och blöjpåsar:

Skötbord

Vi valde att ha skötytan i badrummet av de enkla anledningarna att bajsraketer är lättare torka upp och för att det finns rinnande vatten i badrummet. En del föräldrar har skötytan i sovrummet och det kan vara mer praktiskt på natten när du är trött och inte vill traska iväg till badrummet.


2) Barnvagn

Vi är nu inne på vår tredje barnvagn. Den första var en av Konsumentverket utdömd modell som vi fick ärva. Efter ett år köpte vi en ny från Polen och 2 år efter att vår dotter föddes köpte vi en syskonvagn för att nu kunna styra runt två små gullungar i en och samma vagn.

Barnvagn: 2ME Los Angeles

Barnvagn: 2ME Los Angeles

Mitt råd är att satsa på en begagnad Emmaljunga om du har råd. Vill du ha en helt ny men vill inte slanta upp motsvarande vad en Volvo 945:a kostar ska du läsa vidare om vår Krasnal Polaris.


3) Badbalja

Vi använder en gul stor fin badbalja som gått i arv. Baljan har mer än 35 år på nacken och fyller fortfarande sin funktion. Den är lite otymplig men har funnit sin plats till höger om vårt skötbord. Är du trångbodd finns det snygga badbaljor att köpa idag.

4) Blöjor / Tvättlappar

Vi har valt Libero (gå med i deras kundklubb, du får massor av rabattkuponger) och de är numrerade, där 1 står för minsta modellen. På BB har inte vi hittat de minsta blöjorna, det har bara funnits den något större blöjan. Torklappar använder vi ICA Basic, köp mycket om det är bra pris. Tvättlappar har vi köpt både ICA Basic och andra märken. Fundera ett slag på om du vill använda en tvättlapp eller ett vått papper för att torka munnar med. Tvättlappar är nämligen väldigt bra att använda när du ska ta bort kritfärg på möbler och tapeter…

5) Handsprit / Nagelklippare / Snorsug / Termometer
Småsaker som du kanske inte tänker på direkt är nagelklippare, snorsug och termometer. Du kan köpa dessa på en stormarknad eller på apotek. Handsprit är jättebra, köp en liten flaska som kan läggas i skötväskan. Om barnet måste bytas på i en offentlig miljö och om det inte finns rinnande vatten med tvål, är handspriten fina fisken. Tänk även på att du får bakterier på dina händer när du åker buss, spårvagn eller tunnelbana, små bakterier som ditt barn inte ska få i sig. Tvätta bort med handsprit.

6) Termometrar finns det många olika modeller av. En traditionell för rektal mätning kan vara bra att börja med. Vill ni mäta barnets kroppstemperatur via örat kan ni kolla på Omron GentleTemp 510 som med infraröda strålar mäter trumhinnans temperatur och resultatet kommer på några sekunder.

7) Alvedon
Flaska 24 mg/ml + doseringstratt

* Blöjhink är också en bra investering.