På bröllop med fru + barn

Vi var på ett bröllop i somras (ett bröllop per år håller äktenskapet vid liv). Dagarna före hade min fru noga planerat allt som skulle tas med och här bjuder jag på vår packlista och en hint om vad du som bröllopsarrangör kan tänka på när dina gäster har små barn.

Vi hade en Toyota RAV4 av senaste årsmodell till låns och det var fantastiskt att kunna resa i en rymlig bil som låg stadigt på vägen. Allt vi behövde ha med oss fick plats och att köra en stekhet sommardag genom semester-Sverige kan vara segt om tekniken och komforten inte är på topp. Det funkar men om du har möjlighet att välja, välj det bättre. Om inte annat för att ditt eller dina barn ska trivas, vilket i förlängningen gör att även du som förälder får en skön bilresa.

Vi var borta en halv dag och startade vår resa när vi normalt sett äter lunch. Det tvingade fram ett matstopp och i Mariestad hade vi spanat in McDonalds via Google Maps. Men istället för att köa där inne fick frugan och dottern leka en stund medan jag körde genom McDriven. Visst fick vi vänta en stund på maten men det gick ändå bra mycket snabbare än stå där inne och köa. Är det stekhett och massor av folk, kör igenom istället. Det brukar gå snabbare att få maten på det viset + att du sitter i en luftkonditionerad bil.

Det är inte lika smidigt att äta mat i en bil som att sitta vid ett bord. Men när du reser med små barn och du väljer McDonalds en lördag så krävs bra sinneslag för att orka med. Du kanske tänker annorlunda men jag sitter hellre intill bilen än inne på McDonalds. Vi körde hundra meter bort från McDonalds i Mariestad och parkerade i skuggan bakom Volvo-handlaren. Där fanns det dessutom en stor parkering för dottern att springa av sig på (innan hon föll pladask framåt men undvek att skrapa upp ansiktet eftersom haklappen fungerade som airbag).

 

Vår dotter var väldigt känslig den här dagen och nästan direkt efter ankomst valde vi att dela på oss. Ett okänt ansikte (brudgummens) skrämde henne och hon började storgråta. Det var dags för eftermiddagsvila och jag satt utanför kyrkan i gruset medan dottern sov i sin vagn. Jag missade hela vigseln men det gäller att kunna lösa ”problem” när de uppstår. Jag hade bunkrat upp med vatten och det var verkligen nödvändigt.

Inför vår resa till bröllopen hade vi packat allting som kan komma till användning och en hel del mer. Det var en solig dag så även om finklänningen satt på gällde solhatt och solskyddskräm. När det är så där varmt är det viktigt att dricka mycket vatten och vi hade laddat med tre liter för bilresan till oss själva och ett par muggar med vatten till vår dotter. Det är bättre att dricka för mycket än för lite.

Eftersom vi inte visste hur länge vi skulle bli borta hade vi laddat med två termosar. En stor med kaffe till oss vuxna och en mindre med vatten för att kunna blanda till välling senare. Just kaffe i termos är ett måste har vi upptäckt eftersom bara hälften av de bröllop vi varit på ordnat med kaffe till gästerna mellan vigsel och maten. En liten detalj som piggar upp även de mest långresta bröllopsgästerna.

När du dricker vätska i bilen och äter mat på McDonalds är tvättlappar, torra och fuktade, ett måste. Behöver du uträtta något ärende i vägkanten är det också trevligt att torka av händerna efteråt. Ta med soppåsar för att stänga inne ev. odör.

Sommaren 2012 var vi på ett bröllop på Visingsö och på vägen ner från Örebro sköljde regnet över oss. Vi hade dock god tid på oss och kunde lätt släppa av på farten. Att missa en färja till Visingsö är inte hela världen men särskilt barnvänligt är det inte där nere i hamnen. Mycket trafik och det blir lätt segt att sitta still i bilen.

Innan vi tog färjan över till Visingsö drack vi kaffe. Vi hade ett bröllop bakom oss där kaffet hade uteblivit mellan vigseln och middagen. Det misstaget skulle vi inte göra igen och det var skönt med en liten paus innan bröllopet. En banan, lite gröt eller om det var välling till dottern var också bra. Små saker som är lätt att glömma och att svänga in på någon mack och köpa en torr fralla för 39 är ingen höjdare. Gör det så bekvämt som möjligt utan att överdriva.

Regn är en sån sak som kan få alla i bilen att sätta sig på tvären. Ombyten, filtar och något enklare att äta är de stående tipsen. Även när vi kör kortare sträckor är det vad vi alltid har med oss. Kontokort och mobiltelefoner är också bra att ha. Packa allt i en liten ryggsäck som ditt barn kan få bära så blir det en rolig grej av att släpa på det nödvändiga.

Så glöm nu inte att tanka fullt, packa vätska och näringsrik mat samt ett glatt humör och kör lugnt så kommer era bröllopsvisteler blir lika fantastiska som våra, även tillsammans med barn!