4 praktiska saker att ordna med inför förlossningen

När du blivit pappa (eller mamma för den delen) är det få saker förutom ert barn som är av vikt. För att undvika obekväma känslor och för att känna att du har kontroll är det några saker du kan kolla upp innan förlossningen:

1) Försäkring

Den lilla ska ha en försäkring. Är det första barnet har du förmodligen redan fått ett telefonsamtal från ett försäkringsbolag. Det händer att de skickar hem en säljare till er. Ta vara på det mötet. Senare i livet är det skönt att ha en försäkring, även om det har decennier innan behovet av försäkringen uppstår. I vuxen ålder kan en livslång försäkring hos ett och samma försäkringsbolag bespara ert barn mycket pappersjobb.
– Lästips, publicerat 2019: Lär dig om gravid- och barnförsäkring.

2) Räkningarna

Lägg in dessa för betalning om det finns minsta antydan till att förlossningen kommer att ske i samband med att dessa ska betalas. När ni är hemma från BB ska du inte räkna med att internetbanken är det första du tänker på.

3) Packa BB- och förlossningsväskorna

Vi hade våra packade i veckor innan beräknat förlossningsdatum. Nu hade vi gjort detta en gång tidigare och hade de erfarenheterna att luta oss mot.

Det slutade iallafall i att det andra av tre på varandra följande besöken på förlossningen gjordes utan laddkabel till mobilen. Glömmer du dessutom att stänga av 4G-inställningen äts batteriet upp fort och när det är dags att fotografera den nyfödda har du inget batteri kvar? Glöm inte att packa ner en liten mössa till barnet, gärna ett par stycken.
– Lästips, publicerat 2019: Packa BB-väskan, ur ett pappa-perspektiv.

4) Laga mat och frys in

Köp ett par kilo extra nötfärs och laga till köttfärssås, biffar eller vad du enkelt kan komplettera med potatis eller pasta. Vår frys var fylld till bredden och vi fick anstränga oss för att inte nalla på den infrysta maten i förväg. Det är så lätt när det bara är till att värma. Men maten ska du spara till de dagar när allt känns tungt och matlagning är det sista du vill göra.