Lyxig Mercedes-SUV provkörd

Att testa och skriva om SUV:ar var något jag gjorde en handfull gånger sommar-höst 2013. När asfalten blottlades i april sög det i bilbloggtarmen och jag ordnade en dag med tre SUV:ar från Veho Bil i Örebro.

En av de provade SUV:arna var Mercedes-Benz ML350 BlueTEC, den näst-största SUV:en i modellprogrammet och med en prislapp på ca 600,000 kr. Har du aldrig kört en nyare Mercedes ML kommer du att bli imponerad över hur lättkörd den är och om du kör en modell med luftfjädring blir livet genast lite vackrare.

Mercan har en V6-motor, en diesel på 258 hk och 620 Nm. Du kan köra som en vettvilling och varva ur motorn. Eller så tar du det mer varsamt och smyger iväg obemärkt tack vare det grymma vridmomentet. Noll till 100 km/h går på 7,5 sekunder via en sjustegad automatlåda.

Jag hade bilen i ca fyra timmar på små och stora vägar nära Örebro. Den provade modellens luftfjädring gjorde att bilen kunde höjas några centimeter men någon terrängkörning var det inte tal om. En bra väg att testa en bils egenskaper är ”käglan” mellan Örebro och Fellingsbro. Bra beläggning och gott om kurvor.

Jag uppskattade bilen på vanlig landsväg, med sportläget inkopplat. Jag provade att köra med det mjuka läget men då blev det som att ratta en gammal jänkare på gränsen till obekvämt. Mercedes-Benz ML350 BlueTEC är en glidare som trivs bäst på motorväg. Det fungerar okej att köra runt i stadstrafik och det är få andra bilar som kan matcha Mercedesens pondus.

Du kan läsa en längre text på https://bjornsennbrink.se/suv-test-mercedes-ml/