7 saker att göra hemma vid självkarantän

Den nya världsordningen innebär att miljontals människor är satta i hemkarantän, självkarantän, familjekarantän, landskarantän – vi kommer få många nya benämningar vad som är isolering av en eller flera från en eller flera. På den här sidan kan du ta del av sju tips på saker som du kan göra, eller på saker som du kan rekommendera andra att göra om de är i självkarantän.

1 – Lyssna på musik som gör dig glad:

Vi hade i många år en receiver med högtalare och baslåda, kopplat till datorns hörlursutgång för att kunna fylla lägenheten med musik. När receivern såldes landade vi i ett liv med hörlurar och mobila enheter, Spotify osv. Faktum är att jag slängde alla CD-skivor för flera år sen. Jag hade ingen CD-spelare längre.

Nu är tillfället att leta fram lådan med CD-skivor. Börja lyssna. Minnas. Njuta. Kanske återupptäcka en artist från förr.

Eller helt sonika låta Spotify rulla i bakgrunden när du ägnar dig åt andra saker hemma.

Själv kör jag med en kombo av hörlurar och högtalare, eftersom musik ofta får mig att må bättre. Min musiksmak delas dock inte av hela familjen och då är det bra att kunna välja vem som lyssnar på vad.

2 – Läs allt på läsa-senare-listan:

Om du är ett internetfreak som jag har du säkert en lång lista med blogginlägg som du ska läsa senare. Kanske är du även som jag, att den där listan tenderar att växa med tiden och det verkar inte finnas tid att läsa mer än det viktigaste. Nu har du chansen att sätta av en timma eller två med läsning. Jag rekommenderar att du börjar läsa de roligaste texterna på den här bloggen:

Raljerande, med glimten i ögat, om olika personer du möter på en familjecamping, om hur du blir miljonär innan 30 (publicerades före Corona-kraschen 2020) och om hur du kan göra på en husvisning för ingjuta tveksamhet hos andra köpare dvs dina konkurrenter. Är du dessutom bilägare och kan tänka dig att din karantänzon sträcker sig till garaget; läs med fördel den på Google topprankande guiden om rostlagning av bil.

3 – Ta online-kurser och certifiera dig:

Det finns ett liv bortom corona-pandemin och när tiotusentals är utan arbete kommer valmöjligheterna för arbetsgivare att bli mycket större. Lita inte på att staten kommer att förse dig med ett jobb och en inkomst. Gör istället vad du kan på egen hand för att behålla din edge och utöka den senare.

LinkedIn har en hel uppsjö av kurser som du kan ta gratis i en månad. Signa upp dig och börja mata din hjärna med kunskap. Du befinner dig i karantän så du har inga ursäkter till att inte fullfölja utbildningarna. Välj själv efter en månad om du vill lägga, ganska mycket, pengar på att fortsätta bredda dina kunskaper.

För oss som jobbar med webben finns det några certifieringar som är värda att lägga tid på: Googles certifieringar för Ads/AdWords och Analytics är två att börja med.

4 – Lär dig ett nytt språk:

Duolingo är en av många oninetjänster som ger dig möjligheten att lära dig ett nytt språk. Själv har jag haft appen till och från. Det är alltid lite roligt sådär att kunna förstå delar av ett svårt språk. Jag kommer aldrig att glömma hur man skriver bokstaven ”P” på ryska, eftersom Duolingo lärde mig att associera P med Poker Table (bokstaven p på ryska ser ut som ett bord).

För dig som likt undertecknad älskar Game of Thrones har Duolingo en kurs i High Valyrian. För dig som hellre vill lära dig Dothraki, se https://dothraki.org

5 – Starta en blogg om livet i karantän eller vad som helst:

Jag vet inte hur du fungerar men själv blir jag som Duracell-kaninen när jag är stressad dvs extremt produktiv. För mycket stress mår ingen bra av så det måste finnas möjlighet att vila. Men väl igång, när det ska skapas, behöver jag inte mycket. En snabb dator och bra musik i hörlurarna, nikotintuggummi och vatten. Med de förutsättningarna kan jag spotta ut mig flera tusen ord på några timmar.

När du har mycket tid för tankar, funderingar och planer kan det vara en bra idé att skriva ner allt som ploppar upp i huvudet. Rätt som det är sitter du där med ett grundmaterial till en blogg. Vem vet, kanske finns det någon annan där ute som hungrar efter vad du tänker på?

En gratisblogg fungerar bra att börja med. Fast vill du bygga något seriöst över en längre tid rekommenderar jag ett domänamn och ett WordPress-vänligt webbhotell.

6 – Lyft skrot:

Mat och vatten har du förmodligen men en bristvara blir snabbt motion. Du kan gå runt i lägenheten eller huset men förr eller senare kommer din kropp börja värka. Du kommer sannolikt gå upp i vikt och därför bör du hitta vägar för vardagsmotion även när du är inomhus.

En motionscykel är bra, ett löpande också. Har du ingetdera kan du göra situps, pushups, armhävningar, skutta, kliva-upp-ner-upp-ner. Det finns massor av övningar på YouTube att hämta inspiration från. Du har också säkerligen något hemma som väger mer än några gram. Du kommer bli förvånad vad man kan använda en bakmaskin till utöver att baka bröd (om du hann köpa mjöl och jäst innan det sålde slut).

7 – Håll kontakten med nära och kära:

Telefoner är jättebra för att fördriva tiden med. Du kan rent av kombinera telefonsamtal med matlagning. Du kan spela in en vlogg av dig själv när du talar i telefon (med din mamma, pappa, syskon, kusin, fröken ur etc). Du må vara isolerad men gör det inte svårare än vad det behöver vara. Vill du inte ringa finns det alltid e-post.