Vad du bör göra inför hemkarantän + under tiden du spenderar i isolering

Förberedelser är A och O för att du ska kunna befinna dig i hemkarantän. Har du dessutom barn behöver du tänka många varv extra innan du börjar bunkra. Målet är att du ska komma ut på ”andra sidan”, frisk och utan att ha smittat andra.

Det går inte en timma nu i början av mars 2020 innan den kommer en ny uppdatering om COVID-19, även känt som coronaviruset. Runt om i världen inkl. Sverige är människor placerade i karantän, frivilligt eller påtvingat. Hela städer och byar är omringade av polis eller militär. Det är som en mardröm som man bara vill ska ta slut.

Hemkarantän är när du frivilligt eller påtvingat isolerar dig i ditt hem. Ditt hem kan inkludera din trädgård men det är olika från fall till fall, hur nära du bor dina grannar osv. Du kan nog avgöra själv vad som känns bra om du är smittad.

Det handlar om att du, din partner och ev. barn väljer eller blir rekommenderade att stanna hemma, att isolera er från omvärlden, att inte ha vänner över, att inte åka till affären, att inte åka till jobbet, att befinna er i karantän.

Det är en skrämmande tanke då ”karantän” är ett ord förknippat med inlåsning, exkludering av fri rörlighet, det närmaste fängelse du kan komma utan att vara dömd. För vissa är det också förenat med begränsad tillgång till sjukvård, särskilt uppenbart att det senare är fallet i Kina.

Men å andra sidan: Om du drabbades av vinterkräksjuka, visst skulle du stanna hemma från jobbet? Visst skulle du undvika sociala tillställningar och visst skulle du ha köpt hem saker som är bra att ha vid magsjuka?

Förberedelser för HEMkarantän:

Givet att el och vatten fortfarande fungerar; köp på dig allt som du kan tänkas konsumera under 14 dagar (tiden som just nu rekommenderas för självkarantän). Det behöver inte vara komplicerat, köp bara dubbelt av allt du normalt handlar och spara det på lämplig plats.

Färskvaror är ett problem, de kommer att ta slut efter ett tag och du kan inte fylla på. Vill du prompt ha mjölk i kaffet? Köp mjölk och frys den. Alternativt köper du havremjölk.

För vissa finns möjligheten att få matkassar hemkörda, använd den möjligheten. Har du friska vänner eller familj? Be om leverans av matkassar till din ytterdörr. De lämnar, åker och du öppnar dörren för att bära in.

Bortom maten behöver du finna aktiviteter om dagarna. Om du är sjuk är du nog sängliggande. Om du är smittad utan att känna dig sjuk har du kanske uppmaningen att jobba, vilket är bra för då får du lön och kan fortsätta leva. Är du arbetsbefriad, för att ditt jobb inte kan utföras hemifrån, finns det sannolikt massor av saker du kan göra:

  • Städa
  • Sortera
  • Laga saker
  • Prata i telefon
  • Spela mobilspel
  • Spela datorspel
  • Kolla på TV
  • Läsa böcker

Självkarantän och hur väl du hanterar den är en fråga om förberedelser i kombination med mental inställning. Du behöver inte låtsas att du har semester. Jobba istället med din inställning till vad som händer, vad som sägs i pressen och till vad andra uttrycker.

De säger att vi inte ska drabbas av panik. Jag säger att en lagom dos panik är bra om det gör dig handlingskraftig. För egen del tar jag corona med relativ ro. Jag lever efter devisen att jag har 50% chans att komma ur detta icke-drabbad och 50% risk att jag drabbas – antingen blir jag smittad eller så blir jag inte det!