Tvingad att jobba hemma pga corona? Tips av en hemmajobbare!

För oss som jobbar hemma är risken för en självkarantän hemma pga corona inte en så stor sak. Om vi bortser från samhällseffekter som ökat vårdbehov innebär liksom vad drabbade upplever i form av feber, hosta mm så är jobb hemifrån inte en katastrof, så länge ditt jobb bara kräver en dator med internetuppkoppling.

Att arbetsgivare vill ha sina anställda på plats är naturligt. Det är så arbetsplatser är uppbyggda, ibland för att det inte finns möjlighet att göra ett jobb hemifrån. En svetsare kan ha vissa utmaningar att få plats med utrustningen i vardagsrummet. Är du kantpressare kanske din maskin går in i garaget, eller inte. Det säger sig självt att den här texten inte vänder sig till er som omöjligen kan utföra ert jobb hemifrån.

Jag har haft förmånen att jobba hemifrån i flera år. Först som egenföretagare med arbetsplatsen i sovrummet, senare med jobbet i en klädkammare, senare på ett hyrt kontor i centrala Örebro och de senaste två åren hemma igen. Bakom mig står en säng och även om jag har ett fönster mot verkligheten är gardinerna fördragna, annars blänker dagsljuset i datorskärmen…

Vi är dessutom hemmaföräldrar, med småbarn hemma och när det här författas har de äntligen somnat. På dagarna är det en helt annat upplevelse. Dealen är att jag stänger in mig i ett rum några timmar per dag. Jag jobbar ostört och skulle ljudnivån bli för hög utanför dörren står jag antingen ut eller spelar musik i hörlurar. Du kanske sitter helt själv i huset eller lägenheten? Oavsett vilket behöver du skapa en arbetsplats. Helst en plats du inte använder när du inte jobbar.

Ett inlägg på LinkedIn nyligen lyfte frågan om huruvida du är sminkad och bär arbetskläder, fastän du jobbar hemma och ingen ser dig?

Jag är alltid osminkad(!) och har för det mesta samma kläder under tiden i arbete som när jag är ledig. Det är en fråga om bekvämlighet så här på vintern. På sommaren är det enklare att byta tröja, dra av sig byxorna och ta på shortsen. Ibland flyter även det ihop, när jag finner mig jobbandes på en iPad, sittandes i skuggan under äppelträdet utomhus.

Tipset: Ta på dig arbetskläder. Jobba. Sluta jobba. Byt om. Simulera att du åkt till din arbetsplats där du klär dig på ett visst sätt. Simulera att du kommit hem efter en arbetsdag och byter om.

En annan sak som hjälper dig att upprätthålla något slags normalläge är att ha arbetstider. Ponera att alla anställda på ditt företag inte längre ska sitta på ett kontor tillsammans. Då vore det förmodligen bra om ni jobbade samtidigt, även om ni är hemmavid. Det underlättar liksom dialogen i dag-till-dag-frågor om alla är tillgängliga ”på jobbet” samtidigt.

En tredje sak som kan underlätta ditt arbete hemifrån under självkarantän är att försöka ha ett fönster mot verkligheten. Detta gäller även under normala förhållanden där det annars blir väldigt ensamt om du jobbar på vid datorn utan någon som helst kontakt med omvärlden.

En idé för detta kan vara att du ställer upp en extra skärm, kanske med en extra dator, och spelar upp en live-stream från någon plats du gillar. Sådana klipp brukar även fånga ljudet så om du ställer skärmen mot en vägg, med en ram runt, kan du simulera ett öppet fönster mot t.ex. Palaiokastritsa Beach på Korfu.