3 uppenbara fördelar med Remote Work.

Fördelar med att jobba på distans
  1. Ingen pendling
  2. Inga avbrott
  3. Mer tid för familjen

När du arbetar på distans slipper du pendla. Det är många timmar på ett år som du inte spenderar i bilen, på bussen, tåget, spårvagnen, pendeltåget eller i helikoptern. Har du ett arbete som under pandemin kunde utföras på distans så har ingenting ändrats.

Det är otroligt föråldrat och bakåtsträvande att kräva anställdas fysiska närvaro, när vi under två år i bransch efter bransch såg möjligheterna med remote work förverkligas. När alla tvingades till det så blev det verkligt. Då kom tekniken ifatt och människors liv förändrades.

När du själv väljer var du arbetar så är det du som väljer om du vill bli avbruten eller inte. Telefonen kan du stänga av, notiserna likaså. Själv har jag funnit att notiser aktiverade för Gmail och Slack lite oväntat reducerar min stressnivå. Istället för att öppna appen om och om igen kan jag vänta tills någon mejlar eller skriver till mig.

När det kommer till arbetsplatsen är det såklart olika hur mycket avbrott som kan undvikas. Där är det mer en fråga om att själv ha disciplinen att inte börja vika tvätt, diska, laga mat, bära in ved osv. i alltför stor omfattning. Jobbet måste trots allt utföras men jag tror också att de flesta redan funnit en bra balans i detta. Om det inte vore för TikTik-beroendet….

Det bästa med remote work är ändå att det finns mer tid för familjen. När jobbet är slut och datorn avstängd finns familjen bara några sekunder bort, om du som jag har arbetsplatsen i ett rum av den större bostaden.

För somliga, mig inkluderad, kan pendlingstiden vara ett sätt att varva ner och smälta alla intryck. Att fysiskt inte vara hemma kan också öka möjligheten till att tacka ja till en AW eller gå direkt till gymmet efter jobbet.

Igen, var och en gör det som fungerar bäst. Själv uppskattar jag att ha nära till aktiv tid med familjen.