Vilken är den bästa SUV:en?

Vilken SUV är bäst?

Den bästa SUV:en är den som möter ditt behov av bilens storlek, motor, utrymmen, framkomlighet, utseende, funktioner, nybilspris, andrahandsvärde, kostnad för försäkring, kostnad för bränsle, kostnad för service, kostnad för reparationer och totalkostnad.

Faktorerna som påverkar dig i valet av den i dina ögon bästa SUV:en är många och här får du tips på hur du kan resonera kring sakerna som påverkar ditt val av SUV. Den här utförliga artikeln är för dig som kanske inte vet vilken SUV eller crossover du ska köpa.

Storlek

Här åsyftas bilens storlek. Hur stor eller liten en bil är beroende på hur du vill se på det. En stor SUV kan var lagom för vissa, liten för andra och jättestor för en del. En SUVs storlek är uppdelad i olika segment.

  • Klicka dig till artikeln som handlar om SUV:ens storlek lite mer utförligt ->

När du funderar på att köpa en SUV kan du börja med att bestämma dig för ett av dig bestämt antal SUV:ar inom eller mellan segmenten. Skapa ditt urval genom att kombinera två variabler: Segmenttillhörighet och t.ex. antal sittplatser eller nybilspris.

Motor i den bästa SUV:en

År 2018 kom tack vare (eller på grund av) bonus malus bli året när supermiljöbilar, laddhybrider, elbilar och plugin-hybrider blev väldigt populärt hos köpare nya bilar. Att skifta från bensin, diesel eller etanol till kombinationer med el kan vara en god idé. Särskilt efter debatten om miljözoner och vad det innebär för möjligheten att köra inne i städer eller i dess utkanter.

Viktigt att tänka på: Innan du köper en bil du ska ladda hemma, kontrollera så att ditt hem är redo att skicka stora mängder el ut till din bil. Du kan behöva köpa en laddbox att koppla in hemma. Eller om du redan har trefas i garaget, så att du inte bränner alla proppar när bilen ska laddas samtidigt som du lagar mat på spisen, kör tvättmaskinen och torkskåpet.

En SUV av idag (2018/2019) är inte synonymt med törstig V8:a om du inte köper en bil ur E-segmentet eller en högprestanda-SUV ur B- eller C-segmenten. Fast om du väljer en sport-SUV kanske bränsleförbrukningen inte är det som avgör om du väljer en bil eller en annan?

När du väljer motor, tänk efter hur du ska köra bilen. Ska du köra med släp, lasta tungt eller ha många passagerare kan en motorstarkare SUV vara bättre i det långa loppet. Ska du pendla lite i stan kan en mindre motor räcka gott. Väljer du en motorstark bil som inte måste plågas eller väljer du en mindre motor som måste jobba hårt?

Med ett växande utbud av hybrider och elbilar finns det även saker att tänka på: En självladdande hybrid har kort räckvidd på el, bäst i stadstrafik. En plugin-hybrid har längre räckvidd men måste laddas, bäst för några mils körning t.ex. till och från jobbet. En elbil har ingen backup-motor och måste laddas med fördelen att du kan köra tiotals mil på enbart el.

Utrymmen i den bästa SUV:en

Räcker det med en femsitsig SUV eller behöver du fler sittplatser? Räcker det med de nödsäten som många bilar har eller behöver du riktiga säten bortom de fem som de flesta bilmodeller har?

Hur är det med lastutrymmet? Räcker det till för att frakta saker du ofta lastar eller behöver du mer? Behöver du fälla ryggstöden i baksätet för att få plats med din last? Och vad händer med lasten om du krockar? Har du en elefant bakom ryggen eller lastar du enbart dunkuddar i lösvikt?

För de allra flesta räcker det med fem sittplatser och ett lastutrymmet som du finner hos bilar i B- eller C-segmenten. Med en dragkrok monterad kan lastförmågan utökas vid behov. Och skulle du vara en storfraktare är förmodligen en pickup eller lastbil ett bättre köp.

För dig med barn och bilbarnstolar samt barnvagn kan det vara angenämt att slippa trängas. Särskilt om ni reser längre sträckor kan det vara skönt att slippa skava axel, att slippa bråk i bilen, att slippa sitta som i ett skruvstäd när det faktiskt finns alternativ.

När du köper en ny SUV: Ta med hela familjen och alla bilbarnstolar samt barnvagnen. Lasta i allt och åk en sväng. Får ni plats? Får ni inte plats? Svaret på de frågorna är enkelt: Köp en SUV med utrymmen utifrån era behov. Eller kompromissa de gånger ni åker allihopa.

Totalkostnad för den bästa SUV:en

Ponera att drömbilen, den SUV du allra helst vill köpa, är en Toyota RAV4 av 2017 års modell med hybridmotorn. Du borde kunna få loss en sådan lätt begagnad SUV hos en handlare för 300 000 till 350 000 kr beroende på miltal, utrustning osv. Du tänker köra med bilen i tre år, 1500 mil per år, 4500 mil totalt. Då har vi direkt en månadskostnad som vi kan börja räkna med.

350 000 dividerat med 36 månader är 9722 kr. Det är din månadskostnad de första tre åren för en bil som kostar 350 000 kr i inköp. Utslaget per mil är det 77 kr. Och då har vi inte ens börjat räkna med försäkring, skatt, däck, spolarvätska, service eller reparationer (även om du borde kunna köra tre år utan att bilen går sönder).

Här skulle vi kunna utöka tiden för ägande till fem år och samtidigt öka antalet körda mil till 2000 per år. Med dessa nya uppgifter dividerar vi 350 000 med 60 och får en månadskostnad på 5833 kr. Utslaget per mil: 35 kr.

Fast hur räknar du egentligen? Du kan ju inte ta nybilspriset och dividera hej vilt? Månadskostnaden är ju något helt annat än vad bilen kostar ny delat med månader i min ägo!

Ja, det finns olika sätt att se på totalkostnaden. Ska du ta med alla kostnader för köpet av bilen ska du räkna som ovan. Om du vill göra en gynnsam uträkning, en som bättre rimmar med din månadsbudget för bil kan du räkna annorlunda. Det troliga är då att du finansierar bilköpet. Du betalar en lite del kontant och tar resten på avbetalning. Efter några år har du chansen att köpa loss bilen till ett i förväg bestämt (eller flytande) restvärde, eller så byter du bil till ett i förväg bestämt (eller flytande) inbytesvärde.

Variabler i totalkostnadsanalysen du bör inkludera är:

  • Inköpspris – Inköpspris är som beskrivet ovan en faktor i uträkningen av totalkostnaden. Kan du betala en bil kontant kan driftkostnaderna vara samma eller liknande för en ny bil som en begagnad bil. Vill du prompt ha en ny bil kan du spara mycket pengar på att köpa en knappt inkörd bil. Leta efter bilar med upp till 1000 mil på mätaren och undvik för allt i världen demobilar och hyrbilar.
  • Lån/ränta – Lånekostnad per månad är beroende av kontantinsats, kredittid och ränta samt ev. avgifter.
  • Bränsle – Bränsleförbrukningen är en del av totalkostnaden. Kör du runt i stadstrafik med en V8 och automat drar bilen mycket soppa. Kör du landsväg med en diesel drar bilen sannolikt mindre. Kör du en blandning av stad och landsbygd kanske en hybrid är att föredra. En variabel här kan vara inköpspris. En annan kan vara mil per år. Köper du en lite äldre SUV med stor motor kan totalkostnaden bli liknande den för en ny bil, även om förbrukningen är mycket högre.
  • Skatt – Skatten är generellt väldigt låg för hybrider och elbilar, några hundralappar per år istället för tusenlappar. Här gäller det att passa sig dock om du är spekulant på en annan motor än hybrid. Bonus-malussystemet som träder i kraft 1 juli 2018 kommer att slå hårt mot relativt törstiga bensin- och dieselbilar. Läser du det här efter 1 juli, glöm inte variabeln fordonsskatt i din totalkostnadskalkyl.
  • Försäkring – Kör du färre mil betalar du mindre. Parkerar du i låst garage betalar du mindre. Är du till åren kommer betalar du mindre än om du är ungtupp (eller höna).
  • Värdeminskning – Här kan vi luta oss mot historisk data, KVD och motorpressen sitter på databaserna med de uppgifterna. Även bilhandlarna tenderar att ha bra koll på andrahandsvärden. Det här är inte pengar du måste betala varje månad under ditt bilägande. Det är istället pengar du förlorar inför att du ska sälja bilen vidare.

Sammanfattning

Det finns närmare ett dussin eller kanske ännu fler variabler som går in i beslutet om vilken SUV som du köper. Du kanske struntar i allt ovanstående och köper en SUV med hjärtat samt struntar i allt vad förbrukning, skatt och totalkostnad innebär. Du köper en Chevrolet Suburban.

Eller så spenderar du tiotals timmar eller kanske ännu längre tid innan du tar beslutet om vilken bil du köper. Du kanske är mycket noga i dina uträkningar och vill köra en SUV med så låg totalkostnad som möjligt. Du struntar i allt vad fejk-SUV:ar är och slår till på en prima Suzuki SX4 S-Cross.

Alternativt väljer du en elbil med SUV-kaross. Då får du låg årlig skatt, du behöver inte tanka och även om du måste sätta upp en laddbox hemma så kommer du att skratta hela vägen till banken. Du köper en Kia e-Niro.