Fakta: Hur mycket bensin drar en Volkswagen Caravelle med VR6?

2000 T4 Volkswagen Caravelle VR6

Bensinförbrukningen är för många den viktigaste posten i bilbudgeten. Det är dock en del av, en större kostnadskalkyl du måste göra för ditt familjebuss-ägande. Här får du kunskap om hur mycket soppa en Caravelle VR6 drar.

OBS: 17 år gammal bil. 204 hk, fyrstegad automat, sex cylindrar som vill bli matade med bensin + en bil som väger drygt 2 ton. Den kombinationen kommer aldrig att bli lika snål som en modern personbil.

  • Räkna med vid kallstart: 2 till 2,5 liter per mil. Mycket tomgångskörning när du skrapar rutorna. Tomgång vid rödljusen. Ett hett tips är att inte ha för lite soppa i tanken.
  • Räkna med vid stadstrafik, varm motor: 1,3 till 1,7 liter per mil. Återigen är det tomgångskörning och alla start-stopp vid trafiksignalerna som drar upp förbrukningen.
  • Räkna med vid landsvägskörning, varm motor: 0,9 till 1,3 liter per mil. Här vinner du mycket på att inte köra så snabbt. Sätt farthållaren på 85 km/h och njut av en behaglig färd samt se förbrukningen sjunka. Det är inte omöjligt att köra på några stänk över en liter per mil om det är flackt.
  • Räkna med vid motorvägskörning, varm motor: 1,2 till 1,5 liter per mil. När du passerat 100 km/h med denna ladugårdsvägg till bil märks det direkt på förbrukningen.

Mängden last och antalet passagerare påverkar relativt mycket. Det är hög vikt som motorn ska dra igång från stillastående.

En stor fördel på Hjulius har jag märkt är att den är framtung. Det gör att motorbromsen blir väldigt kraftig och med lite planering behöver jag inte bromsa lika mycket.

Att köra en gammal Caravelle med VR6-motorn är riktigt skönt. Det är mycket vindbrus och däcksljud men VR6:ans brummande är aldrig långt borta från örat. Det är en bra motor, ingen snack om saken. Om du kan leva med bensinförbrukningen.

Mer läsning på ämnet Ekonomi: