Att blogga – vare sig du är privatperson eller representerar ett företag – är ett bra sätt att sprida ditt namn/varumärke online. Här ger jag tips på saker att tänka på om du ska börja blogga:

Berätta vem du är
Autencitet, eller på svenska; äkthet, är en sak som är viktig om du vill nå framgång med din blogg. Berätta för läsaren vem du är och stå för vad du skriver. Ta bort inlägg endast i undantagsfall och ersätt mer förklarande text eller vidarebefordra besökaren (görs t.ex. med Redirection om du använder WordPress).

Visa vem/vad du representerar
Bloggar du som privatperson ska det framgå tydligt. Men du kan aldrig bortse från att du representerar mer än dig själv om du är företagare, politiker eller annan “offentlig” person. Ett klargörande på en statisk sida kan hjälpa en bit på vägen men du kan aldrig friskriva dig helt.

Blogga under egen domän
Du kan använda ett gratis bloggkonto hos Google eller WordPress. Rekommendationen är dock att du registrerar ett domännamn och köper plats på ett webbhotell. Fördelarna överväger nackdelarna och du kan fortfarande logga in från vilken dator som helst. Kör du dessutom WordPress finns det en uppsjö av mallar för dig som inte vill anlita en WordPress-konsult.

Var aktiv på andras bloggar och din egen
En blogg är ett kommunikativt verktyg, dra nytta av det. Länka till andras bloggar, kommentera på andras och följ upp kommentarer på den egna bloggen.

Var aktiv på den sociala webben
Komplettera ditt bloggande med att använda Twitter, Facebook och liknande tjänster. Men tänk på att kommunicera och inte enbart sända. Det finns inget sämre än att inte följa upp vad andra skriver tillbaka till dig via dessa kanaler. Använd dig inte av fler kanaler än vad du kan hålla koll på. Det gäller även forumtrådar.

Sammanfattning
Bloggen är ett verktyg för snabb och enkel med samtidigt tydlig information om dig själv samt vad du representerar. Att blogga är att berätta för vem som helst om vad du gör, kommer att göra, tänker på, tycker om etc.

Din blogg är beständig över tid. Det du publicerar kommer att arkiveras bortom din kontroll. Därför är det viktigt att aldrig blogga i affekt om du inte kan stå för vad du skriver efteråt. Det är också viktigt att publicera noga genomtänkta poster och vara redo för att bemöta frågor samt kritik från andra.

Läs mer om bloggande: