En sak jag funderat på ett tag är vad som kan anses vara en äkta blogg. Wikipedia har säkert en bra förklaring men den webbplatsen suger som referenskälla. Därför listar jag lite egna argument för vad bloggare bör uppfylla för att kunna klassas som ”äkta”.

Att blogga är modernt, alla gör det och vissa med stor monetär framgång. Dagstidningar svämmar över av ”bloggar” där betalda journalister publicerar allt som inte var bra nog att gå i tryck.

I mina ögon så är du en äkta bloggare om du:

  • Berättar vem du är
  • Berättar vad du representerar
  • Håller fast vid dina ståndpunkter
  • Inte vacklar när du stöter på patrull

Vem är du?
Ett återkommande råd för ”så bloggar du framgångsrikt” är att berätta för dina läsare vem du är. Det kanske fungerar att skriva under pseudonym om du skriver poesi, men för att bli en äkta bloggare måste du vara ärlig och gärna bjuda på dig själv. Att bjuda på dig själv betyder dock inte att jag vill läsa om vilka skor du tycker är snygga eller vad du åt till frukost.

Varför bloggar du?
Att vara tydlig med vad du representerar är viktigt. Det är nästan viktigare än vad du faktiskt skriver. Du kan vara hur duktig som helst på att författa intressanta inlägg, men om du inte gör klart för läsaren om du skriver i egenintresse eller inte blir din blogg lika intressant som toapapper.

En företagsblogg kan t.ex. representera ramverket för dina ord. Genom att vara tydlig om hur ramverket definieras och vem avsändaren är blir det lättare att tolka vad du skriver. Öppenheten som kommer med tydligheten om vad/vilka/vem du representerar lyfter ditt bloggande och ger din blogg ökad trovärdighet.

Vad är viktigt för dig?
Att hålla fast vid sina ståndpunkter är en dygd. Lika viktigt är dock att uppvisa tolerans. Du kan vara verksam inom samma bransch eller kontext som din motpart, uppvisa viss förståelse för din motpart osv. Men i mångt och mycket har du din ståndpunkt, håller fast vid den och basunerar gärna ut den på din blogg.

The Dark Side
Kritik är oundvikligt om du öppet uttrycker dina åsikter för alla att läsa och sprida vidare. Kritiken kan komma från okända och anonyma. Orden som läggs på dig kan vara jobbiga att hantera och kommer förmodligen att påverka dig vare sig du vill eller inte. (IP-loggar är bra för motverka den anonyma kritiken).

Men för att bibehålla din status som en äkta bloggare måste du bemöta kritiken. Dra lärdom av kritiken istället för att låta den tynga ner dig.