Om du inte är journalist eller en person med ett naturligt inflöde av bloggämnen finns det risk att du drabbas av bloggtorka. Du vill blogga men vet inte vad du ska skriva om. Om du redan skrivit om ett par dussin tidigare blogginlägg behöver du föda din hjärna med nya intryck.

Läsa
Läs vad som helst bara det inte är din egen blogg. Själv brukar jag läsa kultursidorna i SvD när jag behöver finna nya sätt att uttrycka mig. Recensioner ur samma tidning är också en bra inspirationskälla. Fler lästips är kokböcker, serier, instruktionsböcker och fackpress. Till och med produktbeskrivningar kan ge inspiration till nya blogginlägg.

Lyssna
Tjuvlyssna på andras konversationer på tunnelbanan, bussen, spårvagnen eller varför inte på en större allmän yta som våra gator och torg? Att sitta på en parkbänk en dag (ta med ett sittunderlag) och bara lyssna på stadens ljud kan väcka lusten att skriva igen. Det här praktiserade jag förr dagligen och flera bra idéer har kommit under stunder som dessa.

Skriva
Lite motsägelsefullt kanske, men börja skriv utkast om saker du kommer att tänka på. Ibland hjälper det att börja skriva och som en blixt från klar himmel sitter du snart där med flera nya stycken text. Låt orden flöda och även om du vid en första återblick mest ser mumbo-jumbo kan du alltid rensa senare. Du behöver inte publicera direkt utan kan låta blogginläggen mogna lite. Du kan återvända senare och putsa på texten när du känner för det. Publiceringen kan komma senare, kanske när du känner att dina ord är aktuella sedda ur ett vidare perspektiv. Jag har närmare 100 utkast liggandes för det mesta och när jag inte kan slutföra något av utkasten brukar jag, som med det här inlägget, skriva om det även om det publicerades första gången 18 oktober 2008.

Bild: “Hot Air Balloons – Mont Saint-Michel” av Nicolas Raymond