Vinterdäck till Volkswagen Caravelle

FAMILJEBUSS – Bästa vinterdäcken 2019/2020 till vår T4 Volkswagen Caravelle

Varje år rasar debatten i allehanda slaskpress om förbud mot dubbdäck. Skrivbords-jag-vet-bäst-för-jag-tar-lådcykeln-överallt proklamerar att dubbdäck är farliga för miljön, små söta kattungar riskerar att dö och däcken orsakar buller. Bäst att förbjuda vintern?

För oss som lever i verklighetens Sverige (där behov finns av att transportera väldigt tunga stenar ibland) innebär bilkörning på vintern en balansgång mellan framkomlighet och hälsa (du riskerar att dö eller skadas om du har dåliga vinterdäck på din bil). När det faller flera decimeter snö under natten kommer inte alla vägar att vara plogade 05:00. Då behövs det fordon vars däck kan hantera det varierande underlaget som snö och is alstrar.

Det är som lite enklare på sommaren. Det är torrt eller blött. Inget mellanting. Om du inte kör offroad över åkern, gräs och mossa eller genom djupa lerpölar. Möjligen att grusvägar som nyss blivit skrapande kan upplevas som vinterväglag. Du kommer dessutom undan med riktigt dåliga däck om du bara kör på sommaren. Det spelar ingen roll var i landet du bor.

När vi nu går (kör?) mot den mörka och kalla årstiden uppstår behovet av att skifta till vinterdäck. En del av oss kör vidare på förra säsongers däck, andra behöver köpa nytt. Det senare är sant för undertecknad. De 18+ år gamla Nokian Hakkapeliitta 2 är slut. Michelin-vinterdäcken likaså med sina 10 år på nacken. Alltså läge att köpa nytt.

För att komma fram till vilken typ av vinterdäck vi skulle köpa inför årets säsong tog vi oss en funderare. Var kör vi egentligen mest under vintern och hur har vägarna sett ut här föregående vintrar?

Så här: Vi har under de nu snart tre år som vi kört familjebussen haft dubbdäck. Det har krävts för att vi ska komma fram genom landskapet där vi bor. Växtzon 4 betyder vinter på vintern och även om vi ibland kör söderut, in i zon 3, är det mestadels vinterväglag.

Ja, det känns lite konstigt i november när snön inte kommit och dubben knastrar mot asfalten. Men så kommer den. Vintern. Och vi kan tryggt köra vidare. Ständigt spanande framåt efter puckon som inte bytt från sommardäcken än.

Det är egentligen inget val att göra, dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Här där vi kör till 90% är underlaget vinter: Snö, packad snö, is och ishalka. Alla korsningar är polerade likt handfatet i badrummet dvs utan dubb krävs det ett högteknologiskt antispinn-system på bilen för att komma iväg från stillastående. Det finns inte på vår VW-buss.

De som argumenterar för dubbfria däck har säkerligen erfarenhet av att dubbfritt räcker gott. Att de kör försiktigt och inte har några som helst problem på vintern. Det fungerar jättebra tills de ska köra upp till skidbacken och måste passera svackan nära dammen, där vintervägen förvandlas till skridskobana. Eller när det ska tvärnitas för älgen…

Dubbdäck således. Frågan sen blev: Vilken dimension och vilket belastningsindex skulle vi kosta på oss? Att det skulle bli 16-tum var en icke-fråga.

Men de äldre däcken var 225/60, vilket inte kändes rätt denna gång. Bredare däck på vintern än på sommaren? För visst är det väl så, att smalare däck ger bättre kontakt mot marken?

Belastningsindex (däckens kapacitet att bära upp X kg familjebuss) var på de gamla vinterdäcken 102T. Det är väl tilltaget med tanke på att 102T motsvarar 850 kg per däck. Multiplicerat med fyra blir det dubbla maxlasten och flera hundra kilo bortom totalvikten.

Inte för att vi planerade att köra runt med så mycket last men hellre lite marginal uppåt (än nedåt då sommardäcken är 99H). Extra Load (XL) hängde som med på köpet när märke och modell var bestämt.

Vi köpte inte den lokala bilverkstadens första erbjudande om ”GT Radial” för 1349 kr/st (monterat på bilen). En kvälls läsning av motorpressens tester beskrev det däcket som närmast livsfarligt på allt annat än torr asfalt. Det blev istället en process där pris ställdes mot upplevd säkerhet.

Till slut landade vi i beslutet att köpa 2017 års budget-testvinnare Nokian Nordman 7 SUV 215/65-16 102T XL, till det överkomliga priset av 1640 kr/st monterat på bil inkl. omläggning dvs riva av de gamla däcken och sätta på de nya vinterdäcken på plåtfälgarna. Däckverkstaden i stora staden ville ha 800 kr mer.

Ja, vi köpte inte nyaste Hakka 9 (av ekonomiska skäl) men äldre däcktest pekade på Nordman 7 som ett mycket bra val. SUV-däcket, 102T i kapacitet och XL torde sammantaget räcka till och bli över för våra tämligen få körda mil under vintern 2019/2020. Ja, det är inte senaste modellen men eftersom vi kört tidigare vintrar med bra mycket äldre däck var detta en bra kompromiss. Väl mött i vinter!