Så smidigt att e-handla medicin

För oss som inte bor i en stor stad eller har möjlighet att enkelt komma iväg till ett apotek under dess öppettider är e-handel av medicin guld värt. Häromdagen fick jag ett efterlängtat paket i brevlådan med påfyllning av medicinskåpet. Så smidigt även om vi har ett apotek nere på byn. Några dygns väntan hemma istället för att ta en extra tur med den törstiga familjebussen.

Jag brukar handla hos Apotea. Det började för några år sen med att jag behövde öronproppar och eftersom apoteket på USÖ bytte ut den modell jag gillar blev det att se mig om efter alternativ. Apotea hade och har fortfarande öronpropparna Howard Leight Max Lite by Honeywell – de bästa för mig och min nattsömn.

Paket som kom idag innehöll påfyllning till våra barn och oss vuxna:

  • Vätskeersättning – bra vid magsjuka och vi blandade egen i år eftersom den i medicinskåpet gick ut 2016.
  • Nipaxon 2,5 – bra när barnen hostar sig genom nätterna och inte fullt så potent som 5 mg-versionen.
  • Nässpray – naturell och inte så kraftig, så att även yngsta barnet kan få en dos inför natten.
  • Alvedon – två förpackningar för återkommande bruk, när en Alvedon gör att vi överlever en dag.
  • Bisolvon – bra för barn när de har slemhosta, kompletteras med Nipaxon till natten.
  • C-vitamin – detta har jag funnit verkligen hjälper mig hålla bassiluskan borta och humöret uppe.

Just C-vitamin (och D-vitamin) kan jag rekommendera om du känner dig seg och hängig under vintern. Särskilt stark rekommendation till dig som, likt jag, sällan äter grönt eller frukt. En brustablett från Friggs innehåller 1000 mg, vilket är 1250% av RDI. Du bör med andra ord vara positivt inställd till intag av höga doser C-vitamin.

För egen del beror vitaminbristen via kost på allergi, jag kan i princip äta råa bananer men inget mer. Råa äpplen, päron, tomater, gurkor, sallad och alla andra sorters frukter är no-no. Även nötter och skaldjur ger mig en reaktion.

Jag får snabbt en allergisk reaktion som sätter sig i svalget. Det känns som att det svullnar igen. Först gången fick jag panik men nu vet jag att ha Loratadin i närheten eller på resande fot. Det ger mig en halvtimmas plåga innan antihistaminet kickar in.