Recension: 4 nätter på Västervik Resort med fyra små barn

Recension: Västervik Resort

Västervik Resort är en campingplats intill kusten, med Östersjön en Gotlands-färja bort och massor av möjligheter för en barnfamilj att ha en trevlig semester. Här kommer en recension av Västervik Resort efter fyra nätter där i början av juli 2018.

Campinglivet har i åratal varit för mig en främmande företeelse. Även om jag har minnen från Rättvik och Loftahammar som liten har trängsel i husvagn eller stuga aldrig varit något jag längtat efter i vuxen ålder.

När vi fick en fråga i vintras om vistelse en weekend i Västervik sa vi dock ja direkt. Med fyra små barn och ingen riktig semester de senaste åtta åren vore det korkat att avstå. Vänliga släktingar betalade vår vistelse.

Vi värmde upp med en dagstur till Kolmården. Dels för att se hur vi skulle fungera som familj, dels för att se vad jag skulle klara av att köra.

Köra till och från Västervik Resort

Vi lastade familjebussen full med allt nödvändigt och styrde kosan söderut. Jag valde att köra Örebro-Katrineholm-Norrköping-Söderköping osv. Det är 30 mil enkel resa, som tar knappt fem timmar att köra. Det är lite motorväg i Örebro och utanför Norrköping. I övrigt är det vanlig landsväg, 70-100 km/h. Vi startade 09:36 och anlände ca sex timmar senare.

Allt flöt på under ditresan. Ett stopp i Katrineholm för mat på BK innan färden gick vidare mot Norrköping, Söderköping och E22:an ner mot Västervik. Vi reste en torsdag och det var först efter Söderköping som det blev hetsigt i trafiken.

Samma sak på hemresan. Fram till Söderköping gick det undan. Där väntade broöppning (Göta Kanal) och Hjulius protesterade. Automatlådan hade svårt att ställa om från landsvägen till stadstrafik. Och på motorvägen utanför Norrköping blinkade blåljusen i södergående. Enorma köer. Som vi slapp för att vi åkte åt andra hållet.

Att köra fem timmar kan vara en ren fröjd. Eller en fasansfull plåga med fyra skrikande barn och en trött fru. Låt säga att vår upplevelse på vägen var någonstans mitt emellan, med övervikt mot en trevlig upplevelse.

Boendet på Västervik Resort:

Vårt boende var i Lanternan. Det är ”lägenheter” precis vid infarten till campingen. 43 kvadratmeter. En liten hall. Två sovrum med två 90-sängar i vardera rum, en kombinerad köksdel och TV-hörna samt ett stort badrum med dusch.

Nyrenoverat för säsongen. Det luktade lite målarfärg. Stor TV (vilket vi inte har hemma), rejäla möbler, IKEA-kök rakt igenom, fullstor spis med ugn, mikro, porslin. Allt kändes helt nytt.

Lanternan Västervik Resort

Bra med två sovrum och vanliga sängar. Vi var sex personer och tre i varje rum. Lagom för en kort vistelse. Lagom för att se Sverige förlora mot England en regnig lördag. Fast vad är en recension utan klagande:

  • Dåligt med ljudisolering. När barnfamiljen ovanpå gick omkring dunkade det betänkligt i vårt tak. Det knakade i fogarna nere hos oss. Taklampan skallrade. Sannolikt ingen isolering mellan våningsplanen.
  • Dåligt med ventilation. När vi kom åter till boendet efter en dag på området var det över 30 grader inomhus. Korsdrag som ventilation genom stora fönster. En lånad fläkt gjorde att vi överlevde vistelsen.
  • Dåligt med varmvatten. Fem minuter i duschen och sen var varmvattnet slut. Dock inte i blandaren vid handfatet. Så skållhett att dottern brände sig.

Det som var riktigt bra med boendet var dess avstånd från campingens centrala delar. På lördagen var det en fasligt hög ljudvolym inne i smeten. Att somna under tystnad var inga som helst problem. Inte som hemma såklart men mycket över förväntan. När barnfamiljerna i ”kvarteret” lagt sig var det bara glada (berusade?) vuxna som passerade som alstrade ljuden.

Att boendet låg precis vid infarten gjorde att fri lek för barn utomhus utan uppsikt var omöjligt. Infarten till campingen delade sig precis utanför vårt boende. Villavagnarna som stod närmaste vägen…direkt livsfarligt att ha barn fritt lekande där med tanke på hastigheterna. Såväl gäster som personal…väldigt få krypkörde.

Så att bo i Lanternan är bra om du vill bo avsides, det är inte ett område för lek utomhus. För det gäller en promenad fem minuter in på campingområdet till den stora lekplatsen i området Marielund.

Vårt sällskap var utspridda på semesterlägenhet Lanternan, en familj delade en stuga med sovloft och en del av vårt sällskap övernattade i en husvagn på område Kapell.

Stuga Västervik Resort

Stugan låg längst upp på Västra Stugbyvägen, fri från motoriserad genomfartstrafik men mycket folk i rörelse hela dygnet. Mycket brant trappa upp till sovloftet, ett sovrum på bottenvåningen med kombinerat kök och vardagsrum. Liten TV ovanför köksbordet. Normalstort badrum med dusch.

Husvagnen stod parkerad på ytterplats på område Kapell, en riktig höjdarplats med en kort promenad genom skogen för att nå servicehuset med samma namn. Ett rejält bord alldeles intill tjänade som lunchplats för hela vårt sällskap en av dagarna. Inte direkt barnvänligt med närliggande klippor ner mot vassen. Badplats fem minuters promenad söderut.

Miljön på Västervik Resort:

Campingen är oerhört stor, vidsträckt med flera uddar att upptäcka. Längst ut finns det kobbar – Korpaholmarna – att upptäcka, med branta stup ner mot det grön-blå vattnet. Varma och soliga dagar är det kobbarna som bjuder på det bästa badet. Därifrån kan du även se rännan i vilken Gotlandsfärjan passerar, härlig skärgårdskänsla med campingens bekvämligheter på nära avstånd.

Korpaholmarna Västervik Resort

Det finns ett flertal stränder, med 5-6 uttalade badstränder. Närmast äventyrsbadet var det smockfullt på fredag förmiddag, desto varmare det blev desto fler besökare. Långgrunt och mjuk havsbotten. Snäckor och småfiskar. Perfekt för barnfamiljer med andra ord. Söker du lugnare badmiljö är det kobbarna som gäller eller att du badar tidigt alt. sent på dagen.

Vacker natur Västervik Resort

Sammanfattning av vistelsen på Västervik Resort:

Västervik Resort är perfekt för dig som vill aktivera dig. Kommer du ihåg Sällskapsresan? Östermanland? Det här är precis det. Du kan resa hit för att koppla av, om avkoppling är synonymt med mycket folk på liten yta och aktiviteter mest hela tiden (förutom kobbarnas möjlighet till mer fridfull livsnjutning).

En camping att återvända till och en camping att rekommendera om du reser med barn i skolåldern och äldre. Campingen är inte att rekommendera för barn 0-4 år. Det är för mycket biltrafik på området, ständig passning är ett måste om du är det minsta orolig av dig.

Västervik Resort aktiviteter nog för att stilla de flesta barns och vuxnas hunger. En stor lekplats mitt i campingen, minigolfbana, zip-line (100 kr), Luftkuddeland (80 kr/dag), Upplevelsebadet (fr. 140 kr), trampbilar, trampbåtar, piratjakt, 9-håls golfbana söder om campingen + flertalet stränder med fin sjöbotten.

Allt inramat av det faktum att campingen ligger i turiststaden Västervik med kusten alldeles inpå. Det är riktigt vacker natur, gott om stigar för promenader och spontandopp. Campingen är dessutom rejält stor. Från infarten till första kobben är det ca 1,2 km fågelvägen. Norr till söder är campingen ca 600 meter. Det finns 900 ”tomter” + stugor och tältplatser. Någon skrev att det under högsäsong är ca 5000 personer på campingen samtidigt.

Själva boendeområdena är uppdelade, på vissa håll går de i varandra. På andra delar av campingen är det en tydligt gräns, särskilt mellan husvagnsplatserna och stugbyarna. Vill du bo närmast kobbarna är det områdena Kapell och Kullen som gäller. Vill du bo mitt i smeten med nära till stora lekplatsen, bo på Marielund.

Lekplats Västervik Resort

Bäst med Västervik Resort

Den vackra naturen, närheten till havet, bredden på aktiviteter. Fyra nätter är för lite för att hinna landa i sinnet och uppleva allt som området samt staden Västervik har att erbjuda.

Sämst med Västervik Resort

Biltrafiken på området, att campingen är öppen för allmänheten, viss känsla av otrygghet nattetid. Få aktiviteter ingår i det ganska höga priset per natt.

Sent på sommaren 2019, den enda veckan när värmen sköljde över Sverige, hyrde vi in oss på Västervik Resort en gång till. Vi fick samma lägenhet som 2018 och vill du läsa uppföljnings-recensionen läser du ”Vi gjorde det igen”.