Kolmården med barnen (2014)

Kolmården nordost om Norrköping är ett måste-resmål när du har barn. Det är guld värt att se små barn titta på och interagera med djuren på Kolmården.

Vi besökte Kolmården för flera år sen, 2008 eller 2009, jag och frugan. Det var svettigt men trevligt. Att vi den gången körde ner i en lånad bil utan AC i 30 graders värme frestade på. Årets resa företogs också i en lånad bil, denna gång med AC.

Vi stuvade in nästan allt kvällen före och hade laddat i bilen med såväl mackor som dricka. Vi körde tidigt från Örebro för att hinna fram till att Kolmården öppnar. Entrépriset är högt varför vi ville få ut så mycket som möjligt. Det fanns dessutom ett hot mot trivseln i form av annalkande regnoväder.

Vår packlista

Mat i kylväska: Pastasallad (makaroner, skinka, ost, äpple), kex, frukt samt kaffe och vatten.
Praktiskt: Egna tallrikar, bestick, muggar och hushållspapper.
Nödvändigt: Mjukisdjur, filt, solhatt, paraply, solskydd, skötväska, våtservetter och ombyten till bägge barnen.

Vi hade med våra iPhones för fotografering och filmande, ett cykellås för att låsa fast barnvagnen inför resan med linbanan, och en bärsjal för att kunna ha händerna fria i linbanan. Under bilresan tog vi fram det viktigaste och hade extra blöjor lätt tillgängliga om vi skulle behöva stanna. En amningskudde och några böcker.

Dyyyrt

399 kr per vuxen (barn under 3 gratis) kostade inträdet. Inför resan hade min kära fru laddat med en rabattkupong som minskade entrépriset med 20%. Rabatten gällde bara under lågsäsongen och det var skönt att slippa trängas. Parkeringen kostade 60 kr.

Nästan 400 kr per person är mycket pengar när du bara får titta. Visst, du får klappa getterna men det är också allt. Fast å andra sidan får du linbanan, delfinariet och minishowerna inne på området. Och alla förbenade getingar.

Getingar. Kolmården har massor av getingar. De är överallt och de är närgångna. Jag slog ihjäl fyra getingar under vår vistelse varav en mot mitt eget huvud. Det är inget roligt att ha en tvåmånaders i en barnvagn när det är så mycket getingar.

Å andra sidan fanns det väldigt många papperskorgar på området, kanske dessa som drar till sig alla getingar (förutom alla djuren som getingar tycker om). Om du ska åka till Kolmården bör du känna till detta med getingar. Deras närvaro får iallafall mig att fundera lite extra på om jag vill återvända till Kolmården.

Ett mycket bra utflyktsmål

Vår resa till Kolmården var så här i efterhand ett mycket bra val. Äldsta dottern har talat om att ”hälsa Bamses hus, hälsa Skalmans hus” i flera veckor nu och naturprogram på iPad blev som över en natt mer intressanta att se på. Att se henne klappa getterna, kolla på björnarna och höra henne hemmavid berätta om linbanan är fantastiskt.

Vi skippade delfinerna, trängseln var enorm. Vi gjorde bedömningen att barnen inte skulle ha så stor behållning av det. Sist vi var där var det dessutom ganska hög volym och väldigt fuktigt.

Då var linbanan innan desto mer givande. Jag som är rädd för att flyga darrade första minuterna men det släppte när jag började fokusera på att hjälpa dottern upptäcka djuren på marken.

När molnen blev allt mörkare och klockan sprungit iväg begav vi oss mot bilen. 10 sekunder efter att vi packat in oss öppnade sig himlen.

Avslutningsvis några tips:
Bra kondition är ett måste. Första backen efter entrén är mycket brant och det finns en rulltrappa. Har du vagnar och sånt med dig blir det till att gå. Halvvägs upp på höger sida finns det vargar.

Ta med mycket vatten, flera liter per person. Ta med lite frukt eller godis för att stilla det värsta suget. Spara en flaska vatten i bilen så att du kan köra säkert hem.