Mercedes-Benz är ett bilmärke vars modeller jag rattat flitig genom åren. Tusentals mil med E-klassen i början av 2000-talet som taxibil, hundratals mil med SUV:en ML (430) av samma årgång och många långa samt bekväma mil med mastodonten S-klass (W140-karossen, V12, 400 hk). I våras gavs jag möjlighet att köra en nästan ny Mercedes-Benz ML 350 CDI.

När jag äntrade förarplatsen på denna ML hade jag timmarna före rattat en GLK. Invändigt var mycket sig likt, med en mjukare ton vilandes över allt. Silkeslen gång och en väl isolerad V6-diesel med ett vridmoment i par med BMW X3 35d gjorde körningen innehållsrik.

Mercedes-Benz ML 350 CDI BlueTEC 4MATIC är en lyx-SUV med en prislapp på ca 600,000 kr. Mycket pengar men samtidigt mycket bil. Fyra-fem personer reser mycket bekvämt, särskilt med tillvalet luftfjädring satt i mjuka läget. Om du åkt i en jänkare av äldre snitt känner du igen dig i hur bilen rör sig över ojämnheter i vägbanan. Som att åka båt.

Jag hade under 2013 förmånen att köra press- och demobilar i flera dagar. För ett fullfjädrat biltest krävs det 50-100 mils körning, flera timmar med kameran och möjligheten att prova fler saker än landsvägskörning. Den bil jag lånade var dessutom till salu hos Veho Bil i Örebro varför avancerad testkörning inte fanns på agenda.

Besök SUVTEST.se för en längre text om mina upplevelser med denna Mercedes ML 350 CDI