Hur man flyttar en lekstuga

Det finns ögonblick i livet som bara inträffar en gång eller iallafall väldigt sällan. Ett sådant ögonblick var när jag kunde stå bredvid och filma lyftet av vår lekstuga. Vi hade köpt nytt hus och lekstugan skulle med till nya huset. Men hur i hela friden skulle vi gå tillväga? Skulle vi flytta den själva eller köpa in hjälp?

Byggforum på webben konsulterades och vi landade i att köpa tjänsten lyfta-lekstuga-med-kranbil. Vi avsatte några tusenlappar för jobbet. Slutpriset blev 500 kr.

Bygghandlaren på orten hade en kran på sin lastbil och chauffören kom hem till oss för att reka. Vi fick instruktionen att säkra lekstugan med balkar, eftersom kranen saknade ett ok, den hade bara remmar som centrerades till en krok på kranen.

En stekhet dag i augusti kom svärfar med domkraft och träreglar ca 4-5 cm tjocka. Målet var att skruva fast träreglar i varje hörn, vertikalt och i dessa fästa horisontella reglar, för att få till en yta några centimeter utanför takfoten.

För utan denna förstärkning skulle taket knäckas i ögonblicket som remmarna spändes åt uppåt så att säga.

Fyra st 120 cm höga/långa reglar skruvades fast i varje hörn. Från de hörnen sattes horisontella reglar i de vertikala reglarna. Alternativet hade varit att sätta en enda tjock regel på vardera långsida. Men vi bedömde att lekstugans panel och befintliga hörn inte skulle mäkta med tyngden den alternativet skulle innebära.

Då lekstuga stod i en slänt grävde jag ur under stugan för att kunna få in en domkraft. Detta skedde i de hörn som vette mot entrén, för att kunna gräva ur och förbereda med en stålvajer, att fästa kranens remmar i senare.

Det var tufft att jobba i den 30-gradiga värmen men till slut hade vi lyft stugan ca 1 dm och kunde sätta horisontella reglar nedtill på lekstugan. För att motverka att barnen skulle få för sig att krypa under lekstugan via de större hålen på sidorna drogs några plankor fast och vi behövde även flytta/ändra på stenarna undertill.

Det sista vi gjorde var att sätta förstärkning, horisontellt på kortsidorna. Två mitt över dörren där det ena kilades fast mellan den i längsled löpande regeln där takfoten är fäst. Detta för att ytterligare förstärka konstruktionen, bortom de utanpåliggande horisontella reglarna vid takfoten.

När dagen var kommen för att genomföra lyftet backades lastbilen ner på cykelbanan, kranen kördes in över stugan, remmarna kunde enkelt träs under eftersom vi förberett med en vajer (som knöts i remmen och drogs fram under).

Vi flyttade fyra kvarter så själva lyftet och placeringen på nya gräsmattan tog bara 20-30 minuter. Däremot förarbetet tog 1-2 timmar. Fast hellre det än att se lekstugan smulas sönder.