Jag har bloggat tidigare om redigering av bilder med appar och idag vill jag berätta om några appar för iPad och iPhone som jag använder för att spela in film.

Hemma använder jag nästan uteslutande en iPad 4 för inspelning och när jag är utomhus använder jag ofta iPhone 4. Det är två enheter som är bra på varsitt sätt och det är framförallt mobiliteten som är avgörande för vilken enhet som används var. På sommaren använder jag gärna iPad 4 i kombination med en Sony DSC digitalkamera och en JVC videokamera.


iMotion HDhttps://itunes.apple.com/us/app/imotion-hd/id421365625
En iOS-app som du använder för att skapa time-lapses med. Resultatet blir en film som du kan dela på YouTube. Du kan ta bilder automatiskt, manuellt eller via “fjärrkontroll”. Med fjärrkontroll så syftar jag på systerappen iMotion Remote som via wifi kontrollerar den andra enhetens time-lapse-inspelning. Jag föredrar att använda iPad som fjärrkontroll tack vare den större skärmen.

mzl.tbkhijwm.320x480-75

iMotion HD kan ta bilder utifrån 18 st olika inställningar (automatisk fotografering), där kortaste tid mellan varje bild är 0,1 sekunder och som längst en dag mellan varje fotoögonblick. Jag kan tänka mig att det senare är lämpligt om du monterar en enhet i ett fönster för att fotografera landskapets skiftningar eller liknande.

Det automatiska läget kan ta bilder med följande tid mellan varje snapshot: 0,1 sekunder, 0,25 sekunder, 1 sekund, 2 sekunder, 3 sekunder, 5 sekunder, 10 sekunder, 20 sekunder, 30 sekunder, 1 minut, 2 minuter, 3 minuter, 5 minuter, 10 minuter, 20 minuter, 30 minuter, 1 timma eller en dag.

Jag tycker att iMotion HD är en bra app eftersom den skapar ett filmklipp. Det finns flera andra appar för att skapa GIF-animationer men då får du en bild istället. iMotion HD och iMotion Remote är gratisappar med köp-inuti för fler funktioner.


Backwards Cam HD-Reverse Movie Maker
En iOS-app för automatisk redigering av inspelade filmklipp. Uppspelning sker baklänges där du i inställningarna anger uppspelningshastighet, ljudspår och inspelningningskvalitet. Appen fungerar klanderfritt och gränssnittet är lätt att begripa om du är en van iOS-användare. Delning till bildrulle, e-post, Facebook, Twitter och delning till apputgivarens YouTube-tävling.

Backwards Cam kostar 15 kronor på iTunes och det är väl investerade pengar tycker jag. Det är fantastiskt roligt att spela in filmer där saker flyger genom rummet, kuddar eller papper eller vad du har hemma. Uppspelningen baklänges med liten hastighetsökning eller minskad uppspelningshastighet och medföljande ljudspår är kul att experimentera med. Jag tänka mig att inspelning av biltrafik eller många människor i rörelse kan bli effektfullt.