Jag har ett stort intresse av bild- och videoredigering på amatörnivå. Jag tilltalas inte av studiojobb utan för mig handlar det snarare om att på ett enkelt vis fånga ögonblicken, förfina det inspelade eller fotograferade och att publicera online, främst på Flickr, Tumblr och Instagram.

För bilderna som landar i mina enheter (dator, iPhone 4/5S och iPad 4) måste jag först säga att Dropbox är ett måste-ha-program. Visst går det att maila bilder eller kopiera via sladd, men med ett trådlöst nät hemma är det Dropbox som hjälper mig att trimma bilderna på en enhet ena minuten och på en annan enhet nästa minut.

På min iPad har jag följande appar för bildredigering:

 • iPhoto
 • Snapseed
 • Photoshop Express
 • Pixlromatic
 • ToonCamera
 • Camera+
 • Instagram
 • Tangent
 • Fragment
 • LoryStripes
 • Photogene

iPhoto – Apples egna app som kostar några dollar att köpa, men det är väl investerade pengar för vad du får. Finns för både iPhone och iPad (och Mac).

iPhoto

iPhoto

Den bästa appen enligt mig med penslar (reparera, röda ögon, mätta, mätta av, gör ljusare, gör mörkare, skärpa, mjuka upp) där du kan redigera hela bilden eller utvalda delar med hjälp av ditt finger.

Appen har även flera effekter (bläckeffekter, varm-kall, duplex, svartvit, aura, gammaldags, konstnärligt), och inställningar för ljus, färger, kontrast, vitbalans samt cropping.


Snapseed – En bildapp som köptes av Google hösten 2012 och som bjuder på ett gränssnitt mycket i par med iPhoto.

Snapseed

Snapseed

Jag tycker att Snapseed känns som vad iPhoto borde vara, med sin presentation av effekterna och inbyggda guider för hur du använder appens alla funktioner. (swipa upp-ner för att välja effekt, swipa vänste-höger för att välja styrka). En stor fördel med appen är att du slipper logga in på ditt Google-konto för att använda den. Tack för det Google, som annars envisas med sina inloggningar överallt.

Effekterna som Snapseed bjuder på är översiktligt; black and white, vintage, drama, grunge, center focus, tilt-shift, retrolux och ramar. Det finns även vanliga inställningar såsom selective adjust, detais, crop, straighten, tune image och automatic. Senaste versionen (3 nov 2013) innehåller en HDR-effekt och förbättrade inställningar “Tune Image”.


Photoshop Express – En bildapp från Adobe som även finns tillgänglig online. Appen påminner mycket om iPhoto med sina menyer.

Photoshop Express

Photoshop Express

Versionen som kom hösten 2013 är lättare att använda än tidigare versioner. Jämfört med Snapseed och iPhoto så är Photoshop Express mer viktat åt att manipulera hela bilden snarare än utvalda delar som med iPhoto.

PS Express upplever jag som en lagom mix av både iPhoto och Snapseed. Det finns en del effekter och de vanliga inställningsmöjligheterna. En fördel jämfört med iPhoto är att det med PS Express är lättare att se hur en effekt kommer att påverka bilden. Det blir inte lika mycket växlande fram och tillbaka.


 • Pixlromatic-appen erbjuder samma som onlineversionen.
 • ToonCamera använder jag för att skapa konstnärliga effekter där skärpa och klarhet inte är viktiga komponenter.
 • Camera+ använde jag länge på iPhone, främst för dess Clarity och HDR-effekter (19 dec 2012 kom en dedikerad iPad-version av Camera Plus).
 • Fragment, Tangent och LoryStripes är tre appar som jag la till 2013/2014 och dessa appar är mer effektbetonade, än t.ex. iPhoto och Snapseed som skarpar till bilderna om du vill.

Alla appar ovan är väldigt bra. Det finns knappt något med apparna som är direkt dåligt, det är funktioner som helt enkelt kan förbigås och saknas något finns det en bättre app att använda istället.

Det som apparna dock inte kan ersätta är flexibiliteten och möjligheten att arbeta med detaljer i media-optimeringen. För det krävs en dator och jag använder som oftast GIMP (GNU Image Manipulation Program), som är gratis.