Jag har ett stort intresse av bild- och videoredigering på amatörnivå. För mig handlar det om att på ett enkelt vis fånga ögonblicken, förfina det inspelade eller fotograferade och att publicera online, främst på YouTube och Tumblr.

YouTube idag är så mycket mer än den videouppladdningstjänst den var för några år sen. Ta appen YouTube Capture till exempel (iPad/iPhone) där du i ett gränssnitt liknande det hos Bambuser, filmar och direkt laddar upp till YouTube. På en iPad är ikonerna större (inzoomning) vilket gör appen väldigt lättarbetad. Har du filmer sparade i din bildrulle görs de tillgängliga för uppladdning också.

När klippet finns på YouTube finns det idag utökade redigeringsmöjligheter. Tidigare fanns det stabilisering och möjlighet att klippa/zooma i de fall där det uppladdade klippet inte mötte de rekommenderade inställningarna.

YouTube editing options

YouTube editing options

Nu finns det effekter i stil med de från Windows Movie Maker och du kan finjustera ljus, färgtemperatur med mera. Du kan även välja att lägga på ljudspår för klipp, något jag börjat använda eftersom många av de klipp jag laddar upp saknar originalljud. Ljud gör de mest simpla videoklipp så mycket bättre.