Ett populärt blogginlägg på BjornSennbrink.se är det som raljerar över rollen som egenföretagare. Med egenföretagande som en väg ut ur arbetslöshet så tänker jag idag följa upp det med några tips till dig som funderar på att starta eget.

OBS! De stående råden är att alltid läsa på om moms, skatter, avdrag och allt det företagsekonomiska. Det är kanske roligare att utveckla produkter, skapa hemsida och börja blogga om allt som är intressant för kunderna. Men när ett år har gått och det är dags för det första bokslutet kommer du att känna tacksamhet över att du redan i början läste på regelverken.

Skatteverket arrangerar kostnadsfria informationsträffar som jag rekommenderar dig att besöka. Allt kanske inte känns relevant och pedagogiken är det lite si och så med, men om du har huvudet på skaft så kommer du kunna tänka tillbaka till vad Skatteverket informerade om när det är dags för deklaration/bokslut. Jag rekommenderar att du börjar med att gå på träffen ”Allmän skatteinformation – enskild näringsverksamhet”. Kolla skatteverket.se->Företag->Informationsträffar.

NyföretagarCentrum finns på många platser och de arrangerar både gratis informationsträffar samt utbildningsdagar som kostar en slant. Här i Örebro erbjuds t.ex. våren 2014 en utbildning för dig som vill ha grundkunskaper inom många olika områden (affärsplan, marknadsföring, budget, säljteknik, försäkrings- och bankfrågor): http://www.nyforetagarcentrum.se/orebro/Kurser_och_utbildningar/


Bli egen konsult?

Det krävs att du har kunskaper om något som andra vill betala dig för att få lära sig eller för att du ska leverera en produkt baserat på din kunskap. Jag började bygga hemsidor 1999 och fortsatte med det som en hobby fram till 2007.

När jag läste logistik (KY-examen 2008) fick jag lära mig om företagsekonomi, produktionsekonomi, ekonomistyrning, täckningsbidrag, marginaler och massa andra saker som en frilansande webbkonsult har nytta av.

Den utbildningen i kombination med ökad efterfrågan på mina tjänster (jag hade tagit pengarna som lön tidigare) ledde fram till att jag startade min firma. Att jag i samma veva träffade min nuvarande fru vars familj består av egenföretagare spelade säkert också en roll i mitt beslut att bli egen konsult.

Min föreställning kring att bli egen konsult är att du måste kunna kombinera sund företagsekonomi med produkt- eller tjänsteutveckling, marknadsföring, affärsjuridik och att du hela tiden måste ifrågasätta vad det är som skapar nytta hos dina kunder.

Jag har själv många gånger önskat mig ett vanligt jobb, med lön varje månad och fasta rutiner. Varje år när det är dags att betala skatt hamnar jag i en process där jag vill ha en anställning, en trygghet. Men så snart uppdragen börjar ramla in väcks företagarlustan i mig igen. Det är roligt att leverera webbtjänster men det handlar också om pengar. Jag måste ta betalt för mina tjänster. Det är inga konstigheter.

När du är egen konsult så är det dina kunder som du jobbar på uppdrag av eller tillsammans med. Du är din egen chef och din egen arbetsgivare. Du har kanske inga anställda till en början och du är vad du erbjuder, vad du säljer. Utan dig finns inte ditt företag mer än på pappret.

Som konsult arbetar du inom juridiska affärsavtal som stipulerar vad som ska produceras, till vilket pris och inom vilken tidsram. När du inte arbetar inom avtal är du fri att göra vad du vill, även om jag rekommenderar att du spenderar den tiden på att jaga rätt på nya uppdrag. Det är här dina kunskaper om marknadsföring och varumärkesbyggande kommer in.

Om du ska berätta för någon vad du levererar är det enkelt om du säljer en vara eller en tydlig definierad upplevelse. Om du som jag säljer kundanpassade tjänster för digital marknadsföring och försäljning, kan det vara lite knepigare.

Om jag säger att jag nu i vår levererar WordPress-utbildning och rådgivning till kunden X så säger det inte så mycket, WP-utbildning kan vara allt från hur du publicerar texter till hur du en stor organisation levererar värdefull information som kan omsättas till marknadsanpassade tjänster som tredje part vill betala för att få ta del av.

Bli egen konsult!

Det är fantastiskt att vara egenföretagare/konsult. Du kommer att få träffa många intressanta människor och har du tidigare bara varit anställd kommer din syn på samhället att förändras. Det kan jag garantera!

Jag levde som ung med föreställningen om att företag var just företag. Idag vet jag att företag är människor, som precis som jag vill göra gott, rätt och bättre – Om du har kunskap om något och verkligen vill bli egen konsult så tycker jag att du ska testa och se vad som händer. Om du fortsätter att gå till jobbet, svär över att du inte får bestämma själv, om du är trött på att jobba för någon annan och vill testa vingarna – go for it!

Det är ett risktagande att vara egenföretagare. Men på dagens arbetsmarknad finns det också risker. Du kan bli uppsagd när som helst och ponera att du lever som medelklassen gör mest, har saker på avbetalning, huslån, räntor, bil, båt och åker på semester till Thailand ibland? Allt det riskerar du om du väljer att bli egen. Du får sämre villkor i socialförsäkringen, du får sannolikt en lägre SGI-grundande inkomst de första åren och du kommer förmodligen att få svårt att sova vissa nätter. Att känna oro är normalt när du är egenföretagare. Det är det som gör oss till de vi är. Bli en av oss du också!

Lästips: Hur vi utrotar arbetslösheten och ALLA får jobb