Tuffare att vara egenföretagare än anställd

Det är idag väldigt populärt att peka på egenföretagandet som en möjlig väg ut ur arbetslöshet. Det finns massor av kurser, utbildningar, bidrag och stöd att ta del av. Men det talas väldigt tyst om att du som arbetslös är på väg rakt ut för stupet, bort från ekonomisk trygghet och socialt stöd. Du ska dessutom komma att ifrågasättas gång på gång rörande din kompetens.

Det finns framgångssagor om personer som lyckats med sina företag. De tjänar bra med pengar och när dessa personer jämförs med anställda eller arbetslösa blir det polariserat så det förslår.

Det finns en verklighet i att driva företag som bara vi som gör det vet om. Ska du starta företag eller har planer på det vill jag ruska om dig lite så du förstår vad du ger dig in på:

Är du kompetent lille vän?
När du är anställd så har du passerat genom nålsögat vid rekryteringen. Det var du och 555 andra som sökte jobbet på Elgiganten. Du fick det och nu behöver du bara nå upp till säljmålen för att inte riskera en varning eller att få sparken. Skulle det senare inträffa har du ett fackförbund som för din talan mot arbetsgivaren.

När du är egenföretagare kanske du inte har 555 st konkurrenter. Du är rent av ensam på din marknad. Men bara för att du är ensam betyder det inte att alla som tänkt köpa tjänsterna du erbjuder faktiskt gör det, av dig. Du vet väldigt mycket om vad du kan men en ej marknadsförd tjänst finns inte om du inte har tidigare kunder som sprider ordet om dig eller som köper återkommande.

Du kommer att bli granskad
Många vill faktiskt veta först om du är duglig, om du är kompetent och om du är så pass duktig att du förtjänar pengarna i utbyte mot tjänsten. En del vill inte betala för tjänsten, andra säger att de ska men gör det inte. Det är alltså inte samma sak som att vara anställd detta med egenföretagande. De som vill ge dig pengar kommer att ifrågasätta din kompetens på ett helt annat (personligt) plan än om du stod och krängde iPhones hos en elektronikkedja.

Pengar på banken
Det är väldigt frestande till en början att börja spendera när de första fakturorna betalats. Men tänk på att en stor del av pengarna som kommer in ska användas för att betala skatt och moms till Skatteverket. Pengarna är på ditt konto nu men det betyder inte att du ska röra pengarna. Pengarna på ditt företagskonto är inte per automatik lön för utfört arbete. Men det har du säkert koll på redan, eller hur? Om inte så är mitt råd att gå på de kostnadsfria kurser som Skatteverket anordnar. Även om du inte har användning för allt som sägs är du en bit på vägen skulle du senare skala upp.

Pengarna du har på banken ska du dessutom använda för att ge dig själv något som kan liknas vid lön. Pengarna på banken ska du även använda för att täcka dina kostnader. Du kommer att behöva köpa skrivarpapper, annonser, roll-ups, datortillbehör, dator, mobiltelefon, surfplatta och kanske rent av en komplett butiksinredning om du säljer saker över disk. Pengarna på banken kan också komma väl till pass när du ska betala tillbaka pengar du eventuellt har lånat för att starta upp ditt företag.

Moms
Det här är inte dina pengar för dig att spendera. Du kan kvitta momsen när du gör inköp t.ex. om du har gjort ett jobb för 10,000 kr så har du fakturerat 12,500 kr. Momsen är 2500 kr som ”försvinner” om du köper något där momsen är 2500 kr. Om du inte kvittar momsen fullt ut ska den betalas in till Skatteverket jämte skatten på företagets vinst.

Så ge f-n i att spendera pengarna om du inte är i trångmål eller tycker om att gråta när Skatteverket vill ha så många fler tusenlappar än vad du räknade med. De kommer att skicka Kronofogden på dig.

Nytt fr.o.m. 2013 är att momsen ska betalas in redan ett par månader efter verksamhetsåret (om du redovisar per år och om vissa andra villkor är uppfyllda). Tidigare kunde du vänta med momsredovisningen ca 15 månader. Det är bra att pengarna ska in tidigare, så blir du inte frestad att spendera pengarna på annat.

A-kassa
Det finns en arbetslöshetskassa för småföretagare. Problemet är bara att du måste lägga ner göra ditt företag vilande om du ska få ut några pengar ur kassan. Det är ett moment 22 som i princip gör a-kassan värdelös. Jag skriver värdelös eftersom alla vet att även små jobb med små inkomster kan vara avgörande för om du ska kunna betala dina räkningar. Du går alltså miste om möjligheten att ta småjobb (eller större jobb) om du samtidigt ska få ut a-kassepengar. Du kan förstås välja att ta uppdraget men får bara göra ditt företag vilande en gång var femte år så..

Du är alltid på jobbet
När du är anställd får du lön även när det är lite att göra. Du har dina arbetstider inom vilka du förväntas producera något. När arbetsdagen är slut går du hem och behöver inte bry dig mer om företaget där du arbetar, om du inte vill.

När du är egenföretagare är du det hela dygnet. Om du kan hantera att ständigt tänka på ditt arbete kan det fungera riktigt bra. Det är en träningssak, att kunna släppa vissa tankar.

Sjuklön
Skojar du eller? Du är din egen arbetsgivare och bör arbeta även när du är sjuk. Sjuk som term finns förresten inte inom egenföretagandet. Det är bara något som anställda slänger sig med när deras inre balans är rubbad. Förmodligen så vet du heller inget om att du kan minska din skatt genom att ange upp till 30 dagars karens i sjukförsäkringen?

Vad tror du nu? Vill du fortfarande släppa sargen och bli din egen chef?