9 verktyg som gör skötsel av trädgård enkelt
Nu har vi bott i vårt hus i tre år och med 700 kvm trädgård, härligt arrangerad av föregående ägare, är det en del underhåll från vår till höst. Fortsätt läsa om vilka nio saker jag tycker att man bör äga. Sakerna passar även den som bor i radhus/kedjehus med en gräsplätt att sköta om.
Tips: När du flyttar till en bostadsrättsförening eller ett radhusområde, kolla om det finns verktyg att låna. Det är inte helt ovanligt att det finns en verktygsbod med t.ex. en gräsklippare, trimmer eller häcksax. Ibland ingår det i månadsavgiften, ibland får du betala lite extra när du ska sköta om din trädgård.
Där vi bor nu finns ingen gemensam trädgårdsbod men däremot finns det en karl som mot en billig penning (vitt) kan klippa gräsmattan, trimma kanterna, dra ner snö från altantak med mera. Då många av våra grannar är seniorer är det en uppskattad service, som vi nyttjat då och då.
1 – Gräsklippare
Helt klart värt att spendera lite extra på att köpa en självgående motorgräsklippare. Orka knuffa en klippare själv över en fuktig mossmatta? Det finns dessutom inget härligare ljud än det från en gräsklippare utan ljuddämpare. Vi har en klippare från Jula, kostade 3000 kr, är på 2,1 kW och klippbredd 51 cm. Om du bor i ett mer tätbebyggt bostadsområde kan en eldriven (batteridriven) snurra vara ett alternativ. Det är ju dessutom ”miljövänlig” eftersom den går på el.
En motorgräsklippare behöver olja och bensin. Jag har kört 2,5 sommarsäsonger och inte bytt olja någon gång, sker nog till hösten tillsammans med ett filterbyte. Soppan i tanken har varit ur de blå fyralitersdunkarna, alkylatbensin, för att man slipper slabba med bensindunk på macken och i bilen hem.
Tips: När klipparen har lite bensin i tanken, vänd den på sidan och torka ur dess underdel. Det gröna klegget som även kallas gräs tenderar att börja lukta. Första våren här trodde vi på allvar att vi hade mögel i förrådet, men det var gammalt gräs som stank något så fruktansvärt, doften kröp dessutom in i bilen. Inte trevligt.
Viktigt: Var noga med att vänta med klippningen ifall någon granne kör sin motorgräsklippare. Lagom till att han eller hon kört klart med sin trimmer startar du din motorgräsklippare. Ett annat råd är att klippa gräset 08:00 en söndagsmorgon.
2 – Kratta, räfsa
En klassiskt stor i metall alla dagar i veckan än en i plast som bryts sönder. Metallräfsor vs. temperatur talar för en längre hållbarhet. Alla räfsor i plast som jag ägt har gått sönder. De kan visserligen vara bra tack vare att de är lite nättare, men plast bryts sönder, spricker och har sig. Nej, köp en riktig lövräfsa i metall.
En klassisk kratta är såklart också ett måste om du har någon slags odling i trädgården. Det har vi dock inte här, de små liven som drar upp allt som växer och som redan äter upp alla vinbär i trädgården har bidragit till att krattan mest hängt på sin plats i garaget.
3 – Spade
Självklart ska du äga en spade, gärna två eller tre. Gräver du ofta vet du vad du behöver. Gräver du lite ibland, köp något billigt. Men köp inte absoluta dyngan, ifall du får för dig att gräva upp dynga, som väger en del.
Tips: Sikta på att ha en spade med bra balans och ett skaft med rätt längd. En kortare spade passar bäst för mindre grävjobb i rabatten. Länk till test av spadar.
4 – Snöskyffel
Plast eller metall på bladet, ditt val. Själv har jag haft plastblad på träskaft med plasthandtag. Det har fungerar tre vintrar även om den börjar visa tecken på att gå sönder. Tur att vi inte köpte ny inför den snöfria vintern 2019/2020. Skulle jag köpa ny skulle jag lägga ca 500-1000 kr på en Gardena eller Fiskars. Det finns inget värre än att skotta snö (vinterkräksjuka möjligen) med en dålig skyffel. När du köper en ny, tänk på balansen, du vill inte känna som att du flyttar en tung klump mellan tagen av snö. Å andra sidan kan ett blad av metall vara att föredra, särskilt om du ska hacka sönder is, något som ett blad av plast inte klarar lika bra, svårt att slipa ett blad av plast.
5 – Grov borste
Den klassiska sopborsten. Jag har en helt i trä men det finns varianter med plast- och glasfiberskaft.
6 – Sekatör
För dig som blir glad av att göra ett ordentligt klipp! När jag tog ner en stor buske var en sekatör guld värd. 1-1,5 cm tjock grenar klipps av med en bra sekatör. Tujorna intill huset har också fått smaka på sekatören. Nya sekatörer finns hos t.ex. Granngården för en hundring och uppåt. Klipper du bara ibland, välj en billig som gör jobbet.
7 – Häcksax, häcktrimmer
Vi har två gamla slöa häcksaxar. Kraftfulla när de fungerar men som upplagt för smärtande handleder och underarmar efteråt. Efter att ha lånat grannens eldrivna häcktrimmer går jag aldrig tillbaka till en manuell. Enda nackdelen med en eldriven är att det lätt blir lite för mycket klippt…
8 – Buskstag / Blomsterstöd
Såklart bara aktuellt om du har buskar som växer på höjden och som du vill ge stöd. Jag har ett par dussin buskstag som hjälper stockrosorna. Stagen är även bra för att markera en kant, nästan som en avspärrning. Perfekt när du har människor runt omkring dig, som gärna låter jycken göra ifrån sig på din gräsmatta, utan att du behöver kosta på ett staket eller en häck som barriär.
9 – Nät
Ej för fiske utan för dig att wrappa buskar med så att fåglarna inte käkar upp bären, jordgubbarna eller vad du nu vill skydda. Fast om jag ska erkänna så har jag aldrig använt nätet till det. De har blivit liggande i förrådet till ingen nytta. Det var så meckigt att försöka få upp näten runt vinbärsbuskarna första sommaren, att jag la ner det. Men du kanske är en fantast av att näta in saker i din trädgård?