TikTok: Är det okej att mima till förinspelat ljud?

TikTok icon on mobile phone

TikTok har en funktion som du förmodligen inte känner till: Allt ljud som laddas upp till appen går att återanvända. Så om du spiller ut hela din familjs privata problem i en video..är det fritt fram för vem som helst att återanvända det fast med en helt annan video.

Det öppnar upp för en hel världs röster och innebär samtidigt en risk. Om du in the heat of the moment säger något i en video och sen ångrar dig, är det inte säkert att ljudet försvinner från TikTok.

De uppenbara fördelarna med att allas ljud sparas är de kreativa möjligheterna. En kommentar om en sak ges en helt ny innebörd när det ljudet paras med en annan video. Det kan ofta bli ganska roligt. Såklart.

Men är du det minsta skygg av dig, spela inte in din röst i din videos. Använd istället andras ljud. Mima till vad andra säger, sjunger, påstår och lägg på undertexter för att konkretisera vad i ljudet som du vill att just din video ska handla om.

Jättemånga användare har långa flöden som enbart består av mimande. Ibland är det enligt mig lite tråkigt, att se en person mima till ett ljud som jag redan hört. Men det är upp till var och en vad man gillar.

Det är helt okej att mima men utifrån mitt perspektiv; nja, satsa på originalinnehåll istället och låta andra mima till din röst senare.