Söka jobb: Framåt och Bakåt i samma ansökan

Jobbansökan

Fram, och fram, och fram, och fram, och stopp! Bak, och bak, och bak, och bak, och stopp! Hit och dit, och hit och dit, och stopp! Upp å, upp å, och ner, och ner, och stopp! Så går en barnsångsramsa lämplig för väldigt små barn. Fast idag handlar den här texten inte så mycket om barn. Men du kan ha ramsan med dig i bakhuvudet när du fortsätter läsa…

…om hur du i din jobbansökan ska/bör blicka framåt i ditt personliga brev och att blicka bakåt i ditt CV.

Ditt CV (jfr. meritförteckning) är ett strukterat dokument där du berättar vad du gör nu och gjort tidigare.

Ditt brev (jfr. ansökan) är ett informellt dokument där du argumenterar för varför du ska ha tjänsten. Du kan t.ex. skriva kring hur du utför tjänsten du söker, med kopplingar till både ditt CV och vad arbetsgivaren efterfrågar.

Att skriva ett brev är inget du gör en gång och sen återanvänder. En rekryterare vill inte läsa ett allmänt brev om hur du kan hålla bollar i luften. Möjligen om du söker jobb på cirkus.

Vilket för oss åter till ingressens hit och dit + upp å ner:

Att söka jobb är ett jobb. Faktiskt riktigt stimulerande om du frågar mig. Inte bara har du en riktigt bra anledning till att gå undan från hushållets göromål (om din partner är förstående), du kommer även att finna saker inom dig själv, vad du faktiskt vill jobba med, vem du vill jobba med och under vilka förutsättningar. Ta vara på det.

För förr eller senare kommer du att tappa fotfästet. Det är stress, oro och praktiska saker som måste samordnas. Du kan känna oro inför att din ekonomi blir sämre, du kan bli stressad när barnen skriker intill, du måste söka jobb för att få behålla a-kassan. Kanske är du en person som offrar väldigt mycket bara för att du vet att du hela tiden kan göra lite mer, av allt.

Eller så är du en ”rock”, en person som all stress rinner av. Hit och dit samt Upp och Ner är bara nyanser av ditt mående, du står stadigt när det blåser hårt. Så vill alla vara.

Så när du skriver en jobbansökan: Skriv ditt brev utifrån vad du vill. Skriv ditt CV utifrån vad du gjort tidigare. Träna på att koppla samman ditt brev med ditt CV.

Skicka för allt i världen inte samma brev och inte samma CV oavsett vilket jobb du söker.