Säkra bostaden

Det är lätt att börja med tanken om inbrott när du ska vara borta länge från din bostad. En annan sak har att göra med de skador som kan bli kostsamma om de inte upptäcks. Det beror såklart på hur du bor och på vilken skada som inträffar i vilken omfattning som skadorna belastar din eller dina grannars ekonomi.

1) Stäng av vattnet

För de som bor i lägenhet kanske detta inte är helt nödvändigt. Det finns ofta en central styrning som du inte kommer åt. Bor du däremot i en fristående villa kan en vattenavstängning vara en bra idé. Detta kan vara relevant för dig som ska resa bort riktigt länge under en period där Sverige går från värme till kyla.

Syftet med att stänga av vattnet är att motverka skador som kan uppstå vid en oväntad läcka. Om det börjar läcka och du är borta i flera veckor kan vattnet ha orsakat skador för stora belopp.

2) Kontrollera pumpen i källaren

Återigen, för boende i lägenhet inte helt relevant. Fast för dig med hus och källare så vet du vad ett skyfall kan ställa till med. Ös en hink vatten på pumpen för att kontrollera dess funktion innan du reser.

3) Dra ur alla elkontakter

När åskan går är det läge att dra ur elkontakter för att slippa skador när blixten kommer ner. Är du inte hemma, vem är det då som drar ur elkontakterna? Gör det innan du åker. Du slipper dessutom betala för något du inte kan nyttja.

4) Justera inomhustemperaturen

Det här är en fråga om inomhus- och utomhusklimat. Att komma hem till en kylig bostad är inget vidare. Samtidigt kan en lägre temperatur inomhus när du är bortrest främja storleken på elräkningen.