Pixla ansikten automatiskt på YouTube

Du som är en flitig YouTube-användare har kanske sett att det finns en funktion för att göra ansikten suddiga? Jag har testat funktionen på ett videoklipp där min fru busar med vår dotter.

Logga in på ditt YouTube-konto och klicka dig fram till det klipp du vill redigera. Klicka dig in på förbättringarna och se en utfällbar meny nere i vänstra hörnet. Funktionen vi ska använda hittar du alltså inte uppe till höger bland effekterna.

YouTube Blur Faces settings

YouTube Blur Faces settings

Du kan förhandsgranska pixlade/suddiga ansikten genom att klocka på Tillämpa (Apply). Ta bort krysset ur rutan framför Ta bort det ursprungliga videoklippet och flytta delaren mellan originalklippet och förhandsgranskningen. Om du vill processa klippet klickar du på blå knappen Spara som i övre högra hörnet.

Jag fick vänta i flera timmar innan mitt klipp hade bearbetats klart och resultatet är så där. Suddningen finns där för vissa sekvenser men när personerna i klippet rör på sig hänger suddningen inte med. Ibland tar suddningen upp hela bildrutan och det enda som hörs är min dotter skrattandes (nog så bra).

Suddat ansikte på YouTube

Suddat ansikte på YouTube

Suddningsfunktionen vet jag ärligt inte vad den ska vara bra för. Har du tänkt att starta en egen version av Tunnelbanan eller SOS på Liv och död, eller en amatörversion av Uppdrag Granskning kan funktionen med att sudda ansikten säkert komma till användning. För alla andra rekommenderar jag att du istället överväger att kanske inte ladda upp ett klipp på tuben om du misstänker att medverkande inte vill synas med sina ansikten!