Det finns tusen och åter tusen av alla möjliga små manicker som du kan fylla ditt hem med. Idag tänker jag berätta om fem köksredskap som gjort vårt liv lite trevligare.
1 – Riskokare
Long gone är tiden med bränt ris, med underkokt ris, med överkokt ris och att vi väntade så länge med att köpa en riskokare förstår jag inte. Det är helt enkelt ett köksredskap som alla hem borde ha. Visst, det blir inte 100% bra varje gång men där det förr var 50/50 skulle jag säga att det bra ris i 90 procent av gångerna med en riskokare.
2 – Smörgåsgrill
Long gone är tiden där Någon fick höra om att han måste göra rent våffeljärnet efter sig. En lätt begagnad smörgåsgrill började lukta konstigt och en ny införskaffades. Visst finns det fancy och dyra apparater, för dig som tror att ditt människovärde sitter i hur ”coola” prylar du har. Jag är nöjd med den jag har, den smälter osten och gör mackorna varma. Fast särskilt mycket ”grill” är det inte trots namnet. Då använder jag hellre ugnen, för att göra krispiga mackor.
3 – Hushållsassistent
Knåda. Kavla. Vika. Snurra. No more. En hushållsassistent är perfekt för dig som gillar att baka men som avskyr att knåda degen. Nu gör maskinen det åt dig. Vispa saker kan den också göra. Med ett tillval går det att mala högrev för att göra egen färs, för t.ex. en burgare som man faktiskt mår bra av efteråt av. Inte som ICA:s ”burgare” som påminner mer om pannbiffarna som serverades i skolan.
4 – Matberedare med inbyggd blender
Det finns inget vackrare än att se kniven skära sönder whatever i småbitar. Filma i slow motion med mobilen för viral effekt!
Matberedare har jag använt massor. Som sagt bra om du snabbt vill få ner t.ex. en lök eller ostbit i mindre delar. Det tar lika lång tid att skära så smått som det tar att jobba med och diska matberedaren efteråt. Jag använder även en matberedare när jag ska göra hummus. Smoothie gör sig såklart bäst i en blender, om du lyckas få ner alla fruktbitar till kniven i botten. Ett genombra köksredskap som verkligen underlättar förberedelserna. Funkar även att vispa upp grädde med.
5 – Termometer
Jag föredrar att äta väl tillagad mat i den meningen att maten ska ha rätt temperatur. Särskilt om jag gör något med kyckling. Då vill jag undvika att göra den torr men jag vill heller inte äta dåligt tillagad kyckling. Samma sak med fläskfile som görs klar i ugnen. Supersmidigt att kunna sticka ner en pinne i köttet för att kontrollera temperaturen. Eller när det är friterad mat och jag vill hålla koll på oljans temperatur.