Ta kontroll över din personliga webbnärvaro

Nyligen sändes ett dokumentärfilm på SVT där det visades vad som kan hända om din närvaro online är låg och dina avtryck svaga. Att regelbundet publicera eget material på t.ex. en blogg och att vara engagerad online är för oss webbaktiva en solklar metod för att förstärka våra digitala avtryck. Dokumentären ”Du är googlad” belyste ett reellt fenomen som jag tror väldigt många vet väldigt lite om.

Det är enkelt att börja publicera på webben. Gratisbloggarna har på senare år utvecklats rejält och även om det fortfarande finns dåliga tjänster finns det några stora, riktigt bra bloggtjänster som du bör använda. Allra bäst är det om du köper ett domännamn, hyr in dig på ett webbhotell och installerar något verktyg t.ex. WordPress, och bygger din närvaro på webben med en verktygslåda vars innehåll du kontrollerar till 100%.

Ett inledande syfte med att bli mer webbaktiv kan vara att få eller återfå kontrollen över vad som visas på sökmotorernas resultatlistor. Det är här, i den så kallade SERPen, som andra (ex. arbetsgivare, flickvänner/pojkvänner) kommer att kunna få en överblick av vad som publicerats om dig. Om du börjar publicera unikt material och tänker till lite innan du börjar ösa ur ditt inre, kommer du snart att se hur sökresultatsidorna förändras.

Vem du vill vara på nätet bestämmer du själv. Mitt råd är att du så långt det är möjligt använder ditt riktiga namn och att du undviker webbaktivitet med ett låtsasnamn. Om du ena stunden skriver en dum kommentar med ditt låtsasnamn och i nästa stund bloggar om ditt verkliga jag, finns alltid risken att du publicerar fel sak med fel konto. Lägg bort alla tankar om att ha flera identiteter online, det tjänar ingenting till att försöka mörka sanningen.

Vad du ska publicera på webben bestämmer du själv. Om du tänker långsiktigt och vill bygga upp en stabil grund är mitt råd att du till en början undviker dina känslor. Du ska såklart inte bli en iskall robot och du har rätt till dina åsikter. Men tänk på att en publicering som känns helt rätt i stunden, om ett par år kan kännas helt fel. Har du otur fick din gamla publicering spridning på ett oönskat sätt och då är du längre från att kontrollera vad andra kan läsa om dig på nätet.

Sammanfattning
Att du inte alltid är den som kontrollerar vad som skrivs om dig på nätet är säkert ett uppvaknande för många. Att arbetsgivare och partners googlar dig innan de tar beslut om er relation ska utvecklas borde inte komma som en överraskning. Har du inte levt under en sten de senaste 10 åren vet du att webben existerar och att även om den är ”osynlig” så finns den där, med innehåll som grund för beslut kring din person och din framtid.

Att själv ta kontrollen över vad som skrivs om dig på nätet är inte svårt för någon med grundläggande datorkunskaper. Har du jobbat med Word eller betalat räkningar på nätet kommer bloggandet och publiceringarna av text, bild och video att gå som en dans. Behöver du svar på någon fråga är svaret bara några googlesökningar bort..

Kom igång – Förslag på tjänster

Blogger: Googles gratisbloggverktyg. Lätt att komma igång, skapa ett Google-konto och det är bara att börja publicera. Vill du inte använda Google-tjänster rekommenderar jag WordPress.com där du kan betala extra för att koppla in ett eget domännamn eller för att få mer kontroll över utseendet bortom de många gratismallarna för layout, färger och funktioner.

LinkedIn: För dig som vill bygga en webbnärvaro med målet att potentiella arbetsgivare ska hitta rätt information om dig. På LinkedIn finns det precis som på Facebook olika grupper för dig som vill vara aktiv på tjänsten bortom det digitala CV du skapat.

YouTube: Uppladdning och visning av video. Idag en tjänst som fungerar bäst i samverkan med ett Google-konto och som med fördel kan användas för att driva trafik till din blogg. När du laddar upp ett videoklipp, lägg en HTTPS-länk i början av videobeskrivningen och glöm inte att du kan bädda in dina videoklipp på din egen blogg.