Erfarenheten
När du är anställd är du säkert riktigt duktig på det du arbetar med. När du är egen tvingas du till bli bra på allt du arbetar med. Det senare är inte ett problem.

När jag körde färdtjänst var jag grym på att navigera i stadstrafik, hålla koll på alla andra trafikanter, trafikflödena och att hålla rutten i huvudet. Vem som helst kan lära sig det, ge det några månader så blir du också en duktig färdtjänstchaufför.

Applicera det på företagande och du kommer efter några månader att bemästra försäljning, marknadsföring, företagsekonomi, inköp och CRM – bortom vad du faktiskt behöver producera i form av varor eller tjänster.

När du är anställd är du begränsad i hur högt du kan nå baserat på ditt kunnande. När du är egen kan du lätt sikta mot molnen och nå dit om du lägger manken till.

Du är din egen begränsning
När du är egenföretagare är det bara du själv som sätter gränserna. Om ditt mål är att bli rik på pengar, ta risker och jobba dig mot det målet. Om du snarare vill köpa dig mer fritid, anpassa verksamheten efter det. En anställning ger dig inte möjligheten att bestämma detta själv.

Om du är superduktig på jobbet är det inte säkert att det automatiskt leder till en befordran och en högre lön. Det kanske är rövslickaren i fikarummet som får det jobbet istället. Du knyter näven i fickan och återgår till att vara en drömmare.

Omvänt, om du önskar mer fritid, kanske jobba fyra dagar istället för fem dagar per vecka, kommer du snart att upptäcka att din chef kanske inte vill det. Om du går emot din chef och inte kommer till jobbet en dag kanske du inte har ett jobb att gå till över huvud taget.

Du tjänar mer pengar
När du är anställd får du vanligtvis lön varje månad. När du är egenföretagare är det inte säkert att du får lön alla månader. Det är inte heller helt säkert att lönen är samma månad efter månad när du är egenföretagare. Samtidigt är ett eget företag vägen till rikedom.

Om du skapar ett framgångsrikt företag kan du vissa veckor tjäna mer pengar än vad du gör på en hel månad som anställd. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att inbetalningar som är stora för stunden ska räcka länge. Nästa månad kan du tjäna hälften så mycket.

När du är duktig på vad du gör finns det möjligheter att tjäna riktigt bra med pengar, ibland kan du tjäna pengar när du sover!

Som anställd får du betalt för att befinna dig på jobbet och för att utföra dina arbetsuppgifter. När du är egenföretagare får du en mer rättmätig ersättning, du får vad du förtjänar helt enkelt.

Ökad kontroll över din tid
Att driva ett eget företag ger dig full koll på hur du spenderar din tid. Om du som jag, har barn, är detta extra viktigt. Du behöver balansera företagstid med familjetid och finna lösningar på oväntade problem såsom tre magsjuka barn och en magsjuk fru dagen innan en viktig leverans.

Samtidigt, när du är nystartad, finns det inte alltid möjligheter att dela upp dagen i arbetstid och fritid. Du har kanske lån som ska betalas och måste jobba fastän du är sjuk. Du har kanske gett dig själv en lång karenstid i sjukförsäkringen för att få lägre egenavgifter och när du samtidigt inte jobbar kan du inte fakturera. Det är en av de största utmaningarna med att vara egenföretagare, om du inte är singel.

För egen del har vi genom åren funnit en bra balans mellan arbetstid och fritid. Jag har varit gift flera år nu och har två barn hemmavid. Det viktigaste i nuvarande livsfas var att jag flyttade hemifrån, att jag började hyra kontor och lämnade hemmet för att åka till “jobbet”.

Nu på våren (2015) har jag skurit ner antalet dagar som jag är på kontoret, eftersom jag behövs mer hemma (min fru är gravid). Det kunde jag göra utan att uppdragen påverkades nämnvärt. Jag slutade helt enkelt med flera av sidoprojekten. Jag gick från att äga 75+ domäner till en handfull.

En mycket stor fördel med att ha kontroll över min tid om dagarna är att jag inte är beroende av vad en chef tycker att jag ska göra. När behovet av mathandling uppstår kan jag göra det mitt på dagen, inte på eftermiddagen när “alla andra” är där. Att storhandla en förmiddag mitt i veckan är ljuvligt. Inte bara för att jag “slipper” ha barnen omkring mig, det är inte knökat i mataffären.

Du bestämmer över ditt liv
Om du värdesätter ditt eget liv högt och vill leva det som du önskar, då är egenföretagande ett mycket bra val. Du behöver pengar för att betala dina räkningar men du vill inte jobba för någon annan? Om du inte startar eget kommer du snart att de dig själv i en förort iklädd grå mysbyxor och rosa foppatofflor. Dina kompisar kommer att sitta i sina radhus med en bil utanför, intressanta resor, två cyklar och en vovve. Är det så du vill ha det?

Om du vill jobba för någon annan och få lön varje månad ska jag inte hindra dig. Jag ska inte övertala dig att starta eget om du absolut inte vill det. Fast om du läser det här så antar jag att du är intresserad av egenföretagare och kanske rent av redan i startgropen?

När jag var ung hade vi en föreställning om att utbildning ledde till jobb. Jag valde handelsprogrammet i gymnasiet eftersom min pappa var säljare. Jag jobbade även som säljare i något år innan jag började köra taxi. Jag behövde flytta hemifrån och mina föräldrar tyckte inte att en 20 plus-åring skulle försörjas längre. Jag hade drömt om att bli bilförare när jag var liten och nu (februari 1998) blev jag det.

Livet förändras och nya drömmar, nya önskemål dyker upp. Jag tyckte att det var intressant med människor, och när du kör taxi träffar du massor av intressanta människor. Det förde mig vidare till universitetsstudier, som förde mig tillbaka till taxi/färdtjänst och senare tillbaka till skolbänken. När jag tog examen drabbades världen av den stora finanskrisen och jag körde färdtjänst igen.

Att driva ett eget företag är att befinna sig i en föränderlig kontext. Du kan ha önskemål om vad du vill jobba med men eftersom du behöver pengar kommer du att tvingas jobba med saker som inte alltid är en dans på rosor. Att sitta i tio timmar och göra 301-redirects manuellt är slitsamt på kroppen och psyket. Jag har gjort det flera gånger och det är lika trist varje gång, fast jag får betalt för timmarna och det är målet.

Att driva eget ger dig friheten att bestämma över ditt eget liv. Om du vill bli stormrik finns det möjligheter som du kan ta tillvara på och använda i ditt arbete för att ge dig en stor påse med pengar på slutet. Om du vill jobba 3-4 dagar per veckan och spendera övrig tid med familjen kan du göra det också. Så länge du tjänar tillräckligt för att täcka dina kostnader kan du därefter anpassa din hushållsekonomi så att du har råd att vara hemma mer än den som jobbar varje dag 7-16 och som sticker till Maldiverna i två veckor varje år för att kunna slappna av.